superdrakt over
En ny redningsdrakt og nødpeilesender skal gjøre det enklere å finne mennesker som er i havsnød. Utstyret er utviklet og produsert i Norge.

– Nødpeilesenderen er festet til redningsdrakten og krysspeiler med flere systemer. Flere fartøyer kan delta i søk etter nødstedte, og lokaliseringen blir sikrere, sier avdelingssjef Knut Aasle i Hansen Protection i Moss.

superdraktSelskapet har utviklet både drakten og senderen, som i første omgang skal brukes av ansatte på oljeinstallasjoner. Med tiden kan alle arbeidere i utsatte posisjoner på havet, som fiskere og eller folk på vindmøller offshore, kunne ta i bruk utstyret.

– Tidligere har nødpeilesenderne til oljearbeiderne sendt signaler til nødfrekvensen 121,5 Mhz (VHF), som bare redningshelikoptre og redningsbåter har kunnet ta i mot. Men nå har vi utviklet en sender som kombinerer flere typer signaler.

Flere systemer

Teknologien som er brukt, er ikke ny, men kombinasjonen er den første i sitt slag.

I tillegg til å sende signaler over nødfrekvensen, utnytter den AIS, som er et antikollisjonssystem for skipsfarten. Senderen bruker både det amerikanske satellittnavigasjonssystemet GPS og det tilsvarende russiske, Glonass.

– Særlig i nordområdene er det viktig å benytte russisk satellittnavigasjon. Dette satelittnettverket er lokalisert lenger nord og bidrar til sikrere eller mer presis lokalisering av en person i nød, sier Aasle.

Oljeselskapet Eni Norge har allerede tatt i bruk utstyret til ansatte i Barentshavet.

– Sikkerheten til de ansatte kommer alltid først, og som operatør for det første norske oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet, er det viktig for oss å utvikle skreddersydde løsninger, sier HMS-direktør Liv Nielsen i Eni Norge.

Testes som flydeler

Hansen Protection har brukt et tosifret millionbeløp på å utvikle den nye nødpeilesenderen og nye, avanserte overlevelsesdrakter for nordområdene. Selskapet har samarbeidet med oljebransjen for å oppfylle sikkerhetskravene.

– Myndigheter, fagforeninger og oljeselskaper stiller svært strenge krav til sikkerhetsutstyr som skal brukes til sjøs. De har vært med på å teste utstyret. Testene har blitt gjort i kuldekammer og bassenger som simulerer virkelige forhold, som i Barentshavet. Utstyret testes like nøye som en flydel, sier Knut Aasle.

I produktutviklingen har Hansen Protection samarbeidet tett med Sintef.

Selskapet eksporterer i dag overlevelsesdrakter til blant annet Canada, Kina, Russland, Danmark og Tyskland. De mest avanserte draktene produseres i selskapets fabrikk i Moss, mens de enklere modellene lages i Østen.