thailand-beaches

VERDENS VAKRESTE: Her kan du feriere trygt og godt (Foto: phukettourism.org)

 

Med tsunamien julen 2004 i minne, rømte folk strendene på Thailands vakreste ferieøy. Det skjedde den 11. april i år. Men ingen var noensinne i fare selv om enda en flodbølge skulle ha kommet. Alle varslingssystemer virket som de skulle.
I denne artikkelen leser du hvorfor du er helt trygg på vakre Phuket.

 

 

Phuket-governorMer enn varslingssystemer
- Jeg kjenner ikke til noe sted i verden der det er investert så mye i sikkerhet som hos oss. Det handler ikke bare om det omfattende varslingssystemet Det handler om et omfattende apparat som bemannes døgnet rundt. Ikke bare en tsunami er vel ivaretatt. Vi er et badested. Våre gjester kan føle seg sikre på at de alltid er i trygghet. Men de må følge enkle anvisninger.
Det er øyas guvernør Tri Akaradecha (Foto t.h.: Harald Henschien) som forklarer dette.

Han viser fram mange av de innbydende hvite strendene, og gir oss en demonstrasjon på hvordan sikkerheten for turistene på Phuket er bygget opp.

 

Kikk på flaggene
Guvernøren forklarer at hvis det er heist gule flagg på en strand, skal man vise forsiktighet med å svømme for langt utover.
- Det betyr at at det strømninger som kan komme overraskende på ukyndige svømmere. Men uansett vil varslingstårnene som står tett, være bemannet. Om en turist antas å svømme for langt ut, vil han være overvåket derfra. Røde flagg advarer mot alt annet enn plasking få meter fra land, men det er sjelden det forekommer. Våre strender er nesten alltid stille og innbydende.

 

Trykkammere for dykkere


Livreddende-trykkammer

(Foto: Harald Henschien)

 

Besøket på spesialavdelingen på sykehuset i Phuket City var imponerende.
- Dette arrangementet ble hovedaklig anskaffet for å kunne sikre fiskeflåten rundt øya. I en del tilfelle har vi også brukt dem når dumdristige turister har overdrevet dykkingen. Etter at de er brakt på land, helbreder vi dem her, forklarer en overlege ved sykehuset.
Han understreker at også flere private sykehus har samme innretninger i millionklassen. Behandlingen dekkes av turistens reiseforsikring.

 

Skulle badeuhellet være ute
livreddere-stranden

(Foto: Harald Henschien)

 

Artikkelforfatteren fikk delta i en øvelse der en person ble reddet etter en vanvittig svømmetur mens flaggene på stranda viste gult flagg. Etter utrolig kort tid var ”den forulykkede” brakt inn på stranda og mottok der øyeblikkelig livredning av proffer. Mindre enn fem minutter sto ambulanse med lege og alt tenkelig utstyr klar.

 

Så ble det plutslig realitetsøvelse


Den 11. April gikk sirenene langs strendene. Høyttalere ba rolig og sindig alle forlate strendene og trekke opp i åsene som alltid er nær. Folk forsvant veldig fort. Da strendene virket folketomme, finkjemmet politibiler med høytallere på taket hele kysten.
Sannsynligheten for katastrofe var nesten ikke tilstedeværende, men på Phuket tar man ingen sjanser.
Du kan lese mer om det her.

 

Politi som skjønner språket ditt
Rundt omkring på Phuket finnes det flere politistasjoner. En del av dem har utlendinger i jobb. De snakker engelsk og noen av dem  også skandinavisk.
- De er godt trenet og er en en styrke for øya vår, det gir trygghet, sier guvernøren.

Veldig få episoder
Statistikken viser at uhell eller andre omstendigheter der turister trenger hjelp, er utrolig få i forhold til alle millionene som besøker Phuket hvert år. Uansett vil ikke guvernøren redusere den nesten overdrevne beredskapen.
- Her skal alle være trygge og ha positive opplevelser. Vi thailendere setter alt inn på gjestfirhet overfor våre besøkende, smiler guvernør Tri Akaradecha hjertlig.

 

ADVARSEL:


Mange steder, spesielt i Patong Beach, leies det ut vannscootere til turister. Unngå det. Mafiabandene som holder på med dette kan gi deg sjokk når du leverer den. De vil påpeke rifter eller feil ved fartøyet. Kravene deres er ofte rundt 40-50 tusen kroner.
En politimann artikkelforfatteren tok dette problemet opp med, forklaret uvesenet slik:
- Disse utleierene er proffer. Selv om du fotograferer scooteren på forhånd, finner de feil som er kamuflert, og som dukker opp når du leverer den tilbake. Dette er jus, og i politiet er vi ofte hjelpesløse.

 

Turismen har gjort Phuket til Thailands mest velstående provins

 

Phukets guvernør er ikke snau. Legg merke til bilmodellen han kjører. Spesialbygd?

 

Phuket-governor-bil

(Foto: Harald Henschien)

 

God tur til Phuket!