tomme seter1

 

- Så mange er det ikke her. TV-reporterne har ofte slengbemerkninger når speakerne opplyser om besøkstallene på fotballstadione rundt i landet. Tallene som blir opplyst er solgte billetter til hver kamp. Det er de tallene du ser i de store riksmediene. Men var de der? 

Lokalavisa Ringerikes Blad  har bidratt til lokal forvirring.

 

 

Tilskuere - et diskutabelt begrep
I referatet fra fotballkamper bruker de fleste riksavisene betegnelsen "tilskuere". I kampen mellom HBK og Strømsgodset opplyste Dagbladet, VG, Nettavisen og en rekke andre aviser at antall tilskuere i kampen på AKA Arena sist lørdag var 3970. RingeriksAvisa brukte også tallene som ble opplyst fra speakerboksen.

 

Det har med penger å gjøre

Aftenposten skriver at antallet tilskuere på AKA Arena lørdag var 3376. Nesten 600 færre enn solgte billetter. Dette er det samme antallet som Norges Fotballforbund bruker og som skal være grunnlaget for de offisielle statistikkene.
Disse tallene ligger til grunn når fotballforbundet forhandler fram TV-avtaler og annen sponsing.
Arenareklame er en viktig inntekt for fotballklubbene. Hvor mange som ser reklamen er en del av prisfastsettelsen. Selv om alle med billett ikke er på stadion i hver kamp, får de med seg reklamen når de er der.
  

Så godt som alle aviser og tv-stasjoner benytter det tallet som blir opplyst i høyttalerne under kampen. Og det er antall solgte billetter. Dette tallet er praktisk talt alltid større enn det faktiske besøket.

Særlig i ferietiden kan forskjellen bli stor.

 

Ja takk, begge deler

 

hbk sif rb papir

 

I mandagens papirutgave sier Ringerikes Blad at det var 3376 tilskuere. De oppgir også at det er 3970 solgte billetter. Men i sin egen nettutgave (se under) oppgir de at det er 3970 tilskuere. Når man i det minste ikke kan være konsekvent med bruken av ordet tilskuere i den samme avisen, blir kaoset fullkomment. Det må da i det minste være mulig å bli enig med seg selv.

 

hbk sif rb nett

 

RingeriksAvisa vil fortsatt holde seg til tallene som blir opplyst på Aka Arena. Slik som de fleste store riksdekkende media.