×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
Skriv ut denne siden
tirsdag, 17 oktober 2017 18:46

Tester ut radarstyrt gatelys

Skrevet av
Tester ut radarstyrt gatelys Foto: Rasmus Lindberg

Nettservice Ringerike monterer det første aktivitetsstyrte gatelyset i Buskerud langs Utstranda. Alt er på plass, men selve radarstyringen er ennå ikke aktivert.

utstrandalys3
Fra arbeidet med å montere stolpene (Foto: Rasmus Lindberg)

Den ni kilometer lange strekningen mellom Sønsterud og Rørvik på Utstranda får det første aktivitetsstyrte gatelyset i Buskerud.

Aktivitetsstyrt gatelys, eller radarstyrt veibelysning som det også kalles, betyr at lyset ikke slås av og på som det vanligvis gjør, men styrken på belysningen reguleres opp og ned der trafikken befinner seg. Uansett om det gjelder biler, fotgjengere eller syklister skal lyset på de stolpene som er nærmest aktiveres for å gi best mulig sikt.

Teknologien bak dette er norskutviklet, og har tidligere blitt testet i flere fylker i Norge. Blant annet Vestfold har prøvd dette med stort hell på lavtrafikkerte strekninger.

- Dette er på sikt veldig energibesparende, miljøvennlig og ikke minst økonomisk både for drift og vedlikehold, forteller overingeniør elektro Ottar Bjørnstad i Statens vegvesen.

Anlegget langs Utstranda blir det største prosjektet som hittil er montert i Norge. Totalt er det ni kilometer vei, med 220 stolper.

- På lavtrafikkerte veger som Utstranda tror vi det kan være ekstra mye å spare, kanskje så mye som 70-80 prosent. På grunn av så store besparelser i energi vil investeringen være nedbetalt på rundt 4,5 år. Og med en teknisk levetid på anlegget i størrelsesorden 15-20 år, fortsetter Bjørnstad

utstrandalys2
Stolpene er hule et stykke oppover, slik at de skal knekke ved en eventuell påkjørsel. (Foto: Rasmus Lindberg)

utstrandalys4
Nettservice monterer utstyret (Foto: Rasmus Lindberg)