Skriv ut denne siden
onsdag, 13 juni 2018 13:59

Importforbud for hunder fra 1.juli 2018

Skrevet av

Til tross for gjentatte advarsler i flere år fra fagmiljøene så har importen av hunder fortsatt. Nå setter myndighetene ned foten, og ønsker å stanse all import av hunder til Norge.

-Vi forstår svært godt at mange ønsker å hjelpe disse hundene, men risikoen er altfor stor. Potensielt dødelige sykdommer som rabies og revens dvergbendelorm kan følge med på reisen selv om hunden er vaksinert og har alle papirer i orden, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør for planter og dyr i Mattilsynet.

- Mange forbarmer seg over hunder de møter på gata i ferien. Det de ikke ser er virusene, parasittene og bakteriene disse hundene bærer på. Selv om du tar alle forholdsregler og betaler for veterinærbehandling så er du ikke garantert at smitten ikke smyger seg med over landegrensene til Norge, og smitter til dyr og mennesker her. Sykdommene kan være vanskelige å oppdage og å behandle, og utfallet for hunden kan i verste fall være dødelig.

Det er i Norge oppdaget flere tilfeller av alvorlige sykdommer og parasitter hos importerte hunder. Enkelte av disse kan også forårsake sykdom hos mennesker.

-Vår oppfordring har i lang tid vært at folk må hjelpe hundene i hjemlandet. Den oppfordringen har dessverre ikke hatt noen effekt. Derfor strammes nå praktiseringen av regelverket kraftig inn. I praksis vil det nå si at det ikke er mulig å hente en hund til Norge, sier Baalsrud.

Rammer ikke vanlige reiser med kjæledyr

Fra og med 1 juli så må du kunne dokumentere at hunden du skal ta med til Norge har vært i ditt eie og under din kontroll i 6 måneder, og hunder ansees heller ikke lenger som handelsdyr. I praksis vil dette si at det ikke er mulig å ta med seg hunder til Norge lenger.

De nye reglene vil ikke påvirke de som reiser på ferie med hundene sine, eller oppdrettere.

-Vi er nøye på at innstrammingen ikke skal ramme uskyldige reisende eller seriøse oppdrettere. Så lenge du ikke tar med deg en hund til Norge så betyr ikke innstrammingen noe for deg. Dette er en endring som innføres for å ramme den risikable hundimporten, sier Baalsrud.

Hunder med stamtavle kan fortsatt importeres gjennom utenlandske oppdrettere.