Skriv ut denne siden
torsdag, 08 november 2018 07:43

Fregatt kolliderte med tankskip - sju skadd

Skrevet av NTB-Peter Tálos
KNM Helge Ingstad har kollidert med en tankbåt. Sju personer er skadd. KNM Helge Ingstad har kollidert med en tankbåt. Sju personer er skadd. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix

Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden.

fregatt på grunn
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sju personer kom lettere til skade da fregatten og tankbåten Sola TS kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland nattt il torsdag. Tankbåten

Ifølge brannvesenet på stedet er skipet i ferd med å få mer og mer slagside, melder NRK.

Tankskipet har 625.000 fat råolje ombord, men det skal ikke være hull på skipet.

Fregatten hadde 137 mann om bord, mens det var 23 mann i tankbåten. Først ble 127 mann fra fregatten evakuert over i et annet fartøy, mens ti av mannskapet ble igjen på skipet. Ved 6.30-tiden besluttet kapteinen om bord på kapteinen at også de siste ti om bord skulle forlate skipet.

Kan synke

– Det er en viss fare for at skipet skap synke. Det har fått en flenge i siden og tar inn mer vann enn de greier å pumpe ut. Det er ikke kontroll over lekkasjen og akterskipet ligger tungt i sjøen, sier vakthavende redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Politiet har etablert et mottak for de evakuerte på Stureterminalen. Det er flere redningshelikoptre, redningsbåter og flere slepebåter som ligger ved det havarerte skipet.

Etter sammenstøtet mistet fregatten framdriften og kjørte på land. Redningslederen sier at skipet slik sett ikke vil synke, men at han må ta forbehold med tanke på bunnforholdene på stedet.

Mindre skader

Tankbåten på vei ut fra Stureterminalen da sammentreffet skjedde, ifølge vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen i Hordaland.

Alle om bord i KNM Helge Ingstad vil bli evakuert til Stureterminalen. Det er foreløpig ingen fare for at tankeren skal synke eller for lekkasje.

– Det er mindre skader på tankbåten. Den ligger ute i fjorden og vil gå til land når situasjonen med fregatten er avklart, sier Walle.

Laget i 2009

KNM «Helge Ingstad» (F 313) er en norsk fregatt av Fridtjof Nansen-klassen, navngitt etter oppdageren Helge Ingstad. Fregatten ble overlevert 29. september 2009

Fartøyet er nummer fire i serien av fem som i perioden 2006–2011 ble overlevert til Sjøforsvaret.

Equinor stenger ned Stureterminalen

Etter sammenstøtet mellom fregatten Helge Ingstad og et tankskip utenfor Stureterminalen i Øygarden har Equinor bestemt å stenge ned driften på anlegget.

– Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver blir også evakuert. Nedstengning og evakuering gjennomføres som et føre-var-tiltak, skriver Equinor i en pressemelding.

Stureterminalen er en olje- og gassterminal og utskipningshavn for råolje og LPG. Terminalen mottar råolje fra Oseberg-området via en 115 kilometer lang oljerørledning fra Oseberg Feltsenter, og råolje fra Grane-feltet via en 212 kilometer lang oljerørledning.

Anlegget har to kaianlegg som kan motta oljetankere på opp til 300.000 dødvekttonn. I dag anløper rundt 120 oljetankskip og LPG-tankskip Stureterminalen årlig.

Sist redigert torsdag, 08 november 2018 09:50