Logo
Skriv ut denne siden

Vintersolverv fredag 21.desember

Vintersolverv fredag 21.desember Foto: NTB/Scanpix

Tomasmesse er minnedag for apostelen Thomas, som led martyrdøden i år 68 og ble gravlagt nær Chennai i India. Dagen ble delvis regnet som vintersolverv. I middelalderen begynte julen på denne datoen, og fram til 13. januar skulle det råde en hellig fredstilstand.

I norsk tradisjon var det tid for brygging av juleølet, og juleveden skulle være ferdig hogget. Nå kunne man også vente mildvær.

Opprinnelsen til luciadagen, som feires 13. desember, var feiringen av vintersolverv. Da den julianske kalenderen ble erstattet av den gregorianske, beholdt man luciafeiringen 13. desember, og da kom dette i utakt med solvervet.

Sola nærmest jorda

Noen vil kanskje synes det er rart at en kald vinterdag er vi nærmest sola, mens midt på sommeren, når det er varmest, er vi lengst vekk fra sola.

Grunnen er at jordaksen peker mot sola om sommeren slik at vi får mer sol på den nordlige halvkule.

På den andre siden av jordkloden er situasjonen motsatt, og folk må venne seg på tanken om at dagene bare blir mørkere og mørkere.

solsnu2

Kilde: yr.no/ntb

Sist redigertmandag, 17 desember 2018 14:12
  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
RingeriksAvisa
Adresse: Fossveien 3, 3510 Hønefoss
Ansvarlig redaktør: Frank Tverran
Alle rettigheter tilhører Nitar AS