Skriv ut denne siden
mandag, 04 september 2017 20:24

Gjenbruksjakten

Skrevet av Hanna Skotheim / NTB
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
ARVET: Torunn Brånå (27) har boligen full av gjenbrukte skatter. I hendene holder hun en gammel mugge arvet av en tante. ARVET: Torunn Brånå (27) har boligen full av gjenbrukte skatter. I hendene holder hun en gammel mugge arvet av en tante. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Å innrede boligen med bruktfunn er både miljøvennlig og økonomisk. I tillegg gir det et særpreg til hjemmet.

– Det er en jakt. Det bør ha vært en kamp i forbindelse med å få et brukt møbel på plass i leiligheten. Den skal gjerne ha vært på tur både med buss og T-bane først.

Det sier Torunn Brånå (27), som til daglig er miljø- og bærekraftsrådgiver i Kommunalbanken Norge.

Hun kjøpte seg en leilighet til stiv pris i Oslo sist vinter, og ble enig med seg selv om å innrede boligen så rimelig som mulig. Hun bestemte seg for å satse på gjenbruk, og med foreldre som alltid har vært opptatt av antikviteter, var det ikke første gangen hun tok turen innom nettstedet Finn.no og loppemarked. Da hun dro på gjenbruksjakt i vår, var hun derfor allerede godt kjent med hvordan man bør gå fram for å finne skattene.

– Finner jeg noe jeg virkelig liker på nettet, er det fare for at det er mange andre som også liker det. Da bør jeg være rask og godta den prisen som er satt. Men det er også noen varer som kan tåle å ligge litt. Kanskje er det et møbel fra IKEA som det kan finnes flere av. Avventer du, vil prisene mest sannsynlig synke etter hvert fordi eier ikke får solgt med det første, forteller Brånå.

Etter at hun endte opp med en sofa som viste seg å være ubrukelig, råder hun også til å prøve ut møblene før man sier et endelig «ja takk».

interior2
KJØKKENSKROG: Det er stadig prosjekter på gang hjemme hos Torunn Brånå. Her viser hun fram oppbevaringsplassen under sengen, som hun har laget av gamle kjøkkenskrog. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Alt har sin historie

Brånå beskriver seg som en målrettet person som vet hva hun vil ha. Hun klarer likevel ikke helt å beskrive stilen sin, annet enn at den ikke er minimalistisk.

På en hylle som opprinnelig sto på sløyden på en skole, er det nå plassert flere gamle vaser og mugger. På hyllekantene ser man spor av navnene til elever. Spisebordet har også en delvis synlig historie, på undersiden er det nemlig inngravert navn og dato på personer som har eid bordet opp gjennom. Den første som hadde det, var gutten som lagde det til sin egen konfirmasjon tidlig på 1900-tallet.

– Bordet endte opp hos meg etter en strabasiøs biltur fra Drammen, med åpen bakluke på svigers' stasjonsvogn i flere minusgrader. Selv om bordet ikke gikk helt inn, var det for fint til å bli etterlatt, sier Brånå.

interior3
SLØYD: Hylla til høyre har opprinnelig stått på Sagene skole. Benken til venstre laget faren til Torunn Brånå på sløyden som 8-åring. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne gangen ble møbelet kjørt med bil, men det er som regel kollektivtransport som frakter skattene fra A til Å. All hentingen av gjenstander til leiligheten har gjort at Brånå er blitt bedre kjent med hovedstaden, inkludert flere av T-banestasjonene der hun har tatt bilder av tingene og lagt dem ut på Instagram-profilen sin.

– Alle ting har sin historie, og de får enda mer historie når jeg drar rundt og henter dem hjemme hos folk. Det hele blir til en reise, sier hun.

Brånå tror på det å kjøpe noe man legger litt ekstra kroner og kjærlighet i. Da vil man som regel også ha det litt lenger.

– Oppussingsmanien til nordmenn er blitt en miljøbyrde. Ofte legges det ut nærmest nye kjøkkener på Finn.no fordi folk har lyst til å pusse opp. Det er fint å kunne sette sitt preg på boligen, men å måtte bytte ut alt er uforståelig for meg, sier hun, og legger til:

– Paradoksalt nok kan muligens finn.no og lignende nettsteder føre til at folk forbruker mer. Kanskje kjøper man en ny sofa uten å tenke så nøye gjennom det, fordi man tenker det er enkelt å selge den videre, sier hun.

Gi den et nytt liv

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar er opptatt av personlig interiør og egeninnsats, som legger nye kapitler til i tingenes historie.

– Du bør gi det du har kjøpt, et nytt liv. Skift en bordplate, men behold understellet. Trekk om en sofa eller mal om en kommode, sier han.

– Selv arvet jeg en lampe av bestemor som jeg fikk spesiallaget en ny frekk lampeskjerm til. Selv om man endrer på det gamle, vil gjenstanden fortsatt ha sin historie, forteller Ramsøskar.

Han kommer over bruktskatter stadig vekk, og råder folk til å planlegge kjøpene sine på finn.no og lignende nettsteder grundig.

– Sjekk prisen i annonsen opp mot lignende annonser, og ta gjerne en telefon til selgeren bare for å høre litt. Du forplikter deg ikke selv om du tar kontakt. På markedsplassene på nettet kan man med fordel gjøre litt digital vindusshopping, sier Ramsøskar.

Eksklusivt med gjenbruk

Ting som ser slitne, skeive eller flekkete ut, kan få nytt liv. Signe Schineller, interiørstylist med bloggen "Resignert" og Instagram-kontoen @signeschineller, har holdt flere kurs basert på sine egne redesign-prosjekter. Hun tror folk flest ikke er flinke nok til å se mulighetene i brukte ting.

– Da jeg gikk på loppemarked tidlig på 2000-tallet, var det ingen som forsto hvorfor jeg skulle samle på gamle ting. I dag har jeg en samling av skatter som jeg på den tiden ga så å si ingenting for, men som i dag er nokså eksklusive og ettertraktede, sier Schineller.

Interiørstylisten har tro på å skape et fint og særpreget ved å kombinere nytt og gammelt. Er alt gammelt, vil det se slitent ut, mener hun.

– Noe moderne innimellom de brukte møblene gjør stilen personlig og unik.

interior6
IMPONERT: Torunn Brånå (27) bor sammen med Knut Ward Heimdal (24). Han synes det er imponerende at kjæresten setter i gang med snekkerprosjekter uten egentlig helt å vite hvordan hun skal løse det. FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix