Skriv ut denne siden
torsdag, 09 september 2021 08:42

Norske husholdninger har lånt over 200 milliarder kroner det siste året

Skrevet av Jan Erik Johansen
Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)

Tall fra SSB for andre kvartal viser at folk låner langsiktig etter koronaåret.

Men da koronaen herjet som verst og landet var i lockdown, begynte folk å betale ned kortsiktige lån.

Sesongkorrigerte tall fra SSB viser likevel at husholdningers gjeldsrate har økt i andre kvartal med 1 prosentpoeng til 238,1 prosent av disponibel inntekt.

Denne økningen skyldes gjeldsveksten, som gikk fra 4,6 prosent i første kvartal til 5,0 prosent i andre kvartal i år. Gjeldstallene er dermed tilbake på samme nivå som før pandemien oppsto.

SSB kan også melde at opptaket av kortsiktige lån i andre kvartal i år var svært lavt.

Markedet for forbrukslån har eksplodert

Opptak av forbrukslån har økt kraftig de seneste årene, dette har vært en praktisk og god finansieringsløsning for mange nordmenn.

Samtidig har lånetypen fått et dårlig rykte, mye på grunn av låntakers administrering og betjening av lån uten sikkerhet. Mange har fått for høye månedlige utgifter.

Dette er fordelene du får, og tingene du må huske på når du skal søke om et forbrukslån

Først og fremst har bankene og lånetilbyderne få krav til låntakere som ønsker forbrukslån. Dette er en type lån som går på din betalingsevne. Dersom du har en sterk betalingsevne vil du ende opp med å få innvilget lånet.

Banken vil alltid gjennomføre en kredittsjekk av deg når du søker om lån. Dette gjør de for å skaffe opplysninger om kreditthistorikken og inntektsnivået ditt. Långiver vil imidlertid også se på eventuelle mislighold av dine tidligere økonomiske forhold.

I dag er det ingen aktører av lån uten sikkerhet som godkjenner lånsøkere med betalingsanmerkninger. Sannsynligheten for å få lån dersom du ikke har en betalingsanmerkning, er stor.

Kort fortalt handler lånesøknaden om vurdering. Dersom du har økonomi til å betjene et forbrukslån, vil du få lånet innvilget.

Total frihet

Ved å ta opp et forbrukslån stilles det ingen krav til bruksområdet for pengene som lånes. Dette er en av flere faktorer til at forbrukslån er blitt så populært de siste årene.

I dag kan man låne store beløp uten sikkerhet gjennom forbrukslån, man kan faktisk låne helt opp til 600.000 kroner i denne låneformen.

Rask behandlingstid og utbetalingstid

Et forbrukslån har en svært rask behandlingstid. Du har kanskje fått med deg reklamer som «lån på dagen», eller «lån penger på minuttet»? Til tross for at dette ikke går ved enhver anledning, er det sant at søknaden blir godkjent på svært kort tid.

Dette skyldes automatiserte kredittsjekker hos de aller fleste tilbydere av forbrukslån. Ved å signere med BankID og søker elektronisk kan du i noen tilfeller få søknaden innvilget på noen minutter.

Dagens långivere kan også skilte med en rask utbetalingstid. Dersom du søker om forbrukslån tidlig på morgenen, kan du i enkelte tilfeller ha pengene på konto etter bare noen timer.

Konkurransen er stor – en stor fordel for deg som låntaker

Forbrukslånmarkedet har vokst i rekordfart de siste årene. Det kommer flere tilbydere på banen, og dette er gode nyheter for låntakerne.

Konkurranse gir deg flere valgmuligheter, med flere valgmuligheter kan du enklere finne det forbrukslånet som passer din økonomi best. En sterk konkurranse vil også gjøre at långiverne må tilby en stadig lavere rente. Långiverne må komme med sine beste vilkår for at kundene skal velge nettopp deres forbrukslån.

Søk derfor alltid hos mer enn en tilbyder og bruk et godt tilbud til å forhandle frem bedre vilkår hos en annen tilbyder.

Anbudssider kan gi deg de beste tilbudene

Å få oversikt over de ulike forbrukslånene på markedet har blitt enklere og enklere. Det kan de mange låneformidlerne takkes for.

Disse får en lånesøknad fra deg som de videresender ut til flere tilbydere på samme tid. Deres tjeneste koster ingenting og er helt uforpliktende. Du skal bare oppgi personopplysninger og ønsket lånebeløp.

Vær klar over at långiverne er bevisste på at de konkurrerer om kundene som søker via en låneformidler. Det betyr at du vil få svært gunstige vilkår her. Bruk slike verktøy for å skaffe en ordentlig oversikt over markedet.

Dette må du huske når du skal søke om et forbrukslån

Vi nevnte tidligere at begrepet forbrukslån har fått et noe dårlig rykte på seg. Til tross for at du kan finansiere flere prosjekter med lån uten sikkerhet er det enkelte ting du bør være klar over:

Jo lengre nedbetalingstid du velger på forbrukslånet ditt, jo dyrere blir lånet for deg. Dette skyldes at lån uten sikkerhet blir regnet som et annuitetslån. Renten beregnes av resterende gjeldsbeløp hver måned. Du vil altså få lavere månedsbeløp, men totalkostnaden blir høyere med en lengre nedbetalingstid.

De fleste banker og långivere reklamerer med nominell rente. Rentesatsen du må betale er likevel effektiv rente, og denne vil alltid ligge noen prosentpoeng høyere enn den nominelle renten.

Noen ganger får man tilbud om å låne mer penger enn det man egentlig behøver. Da er det svært viktig at du vurderer din egen privatøkonomi før du søker. Du kjenner din privatøkonomi best, derfor bør du låne deretter.

 

green balls

Sist redigert torsdag, 09 september 2021 08:54