Skriv ut denne siden
lørdag, 11 januar 2020 09:04

Utbetaling av feriepenger i januar?

Skrevet av Kirsten Strand Korgerud, daglig leder i Cantus Personell AS
Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)

Januar er ikke bestandig en god måned økonomisk og da kan det være greit for mange å be om utbetaling av alle feriepengene for å rette opp økonomien. Stopp litt, er det bare greit å be om feriepengene våre?


Du kan faktisk ikke kreve å få utbetalt feriepenger annet enn til ferie. Dette står klart og tydelig i ferieloven. Jfr. § 11.
Jeg har kun tatt utgangspunkt i ferieloven og har sett bort fra tariffavtaler og evt. andre inngåtte avtaler i ansettelseskontrakter. Hvis arbeidsgiver velger å være grei, kan du som arbeidstaker enten få forskudd på lønn eller et lån for å hjelpe deg igjennom knipa. Får du forskudd på lønn skal arbeidsgiver trekke skatt av utbetalingen.

Lønn vil regnes som skattepliktig inntekt på utbetalingstidspunktet uansett. Forskudd på lønn regnes som skattepliktig inntekt på det tidspunkt arbeidstaker mottar beløpet.
Arbeidsgiver må innrapportere beløpet på a-meldingen for den måneden forskuddet utbetales.

Dersom dere, du og din arbeidsgiver, har ønske om å gjøre opp forskuddet gjennom å trekke hele beløpet fra de feriepengene som senere skal utbetales, f.eks. i juni, så må dere inngå en skriftlig avtale med om trekk i feriepengene. Dette kravet til skriftlig avtale følger av arbeidsmiljøloven § 14-15 andre ledd. Dessverre er det ikke så enkelt å bare få alle feriepengene sine i januar uten å ta ut full ferie.

Får du et lån, inngår du en avtale med arbeidsgiver om du trekkes X – beløp pr. måned og dere oppretter et gjeldsbrev eller en låneavtale.
Det er faktisk en stor risiko for arbeidsgiver å utbetale forskudd på feriepenger. Det hjelper ikke at arbeidstaker og arbeidsgiver inngår en skriftlig avtale om at feriepengene er utbetalt i januar, arbeidstaker kan, når sommeren kommer og vedkommende skal ha ferie kreve å få feriepengene utbetalt på nytt til «faktisk ferieavvikling». Arbeidsgiver kan ikke sette arbeidstaker i den situasjon vedkommende står uten inntekter under ferieavviklingen, så arbeidsgiver må utbetale feriepengene nok engang. Dette er kommer frem i en domsavgjørelse på for noen år tilbake (2012 og 2015)

Konklusjon: Nei, du kan ikke få forskudd på feriepenger i januar eller en annen måned, når du ikke tar ut feriedager.

Og arbeidsgiver, nei du skal ikke utbetale forskudd på feriepenger, det vil ha en konsekvens.

Ønsker godt nytt år og en fin januar måned.

Lest 5072 ganger Sist redigert lørdag, 11 januar 2020 09:23