Skriv ut denne siden
onsdag, 29 august 2018 13:04

Alle mikrofly må stå på bakken

Skrevet av NTB og Frank Tverran
Alle mikrofly må stå på bakken Foto: HRS / NTB scanpix

Etter at to personer omkom i en flyulykke med et mikrofly i Gildeskål, er samtlige mikrofly i Norge satt på bakken.

Norges Luftsportforbund suspenderte i dag med øyeblikkelig virkning samtlige norske mikroflybevis inntil innehaver gjennom ført sikkerhetskurs.

Det var to menn fra Nordland i henholdsvis 30- og 50-årene som døde i styrten, ifølge Nordland politidistrikt. Styrten skjedde på Ramnfjellet, som ligger helt sørøst i Gildeskål kommune ved kommunegrensa til Meløy og Beiarn.

Flyvraket ligger på et svært avsidesliggende sted, og mannskaper fra Havarikommisjonen og politiets krimteknikere må flys inn med helikopter, ifølge Arne Hammer.

– Når det gjelder de omkomne, så er ikke identiteten til disse fastslått ennå, men politiet har ingen grunn til å tro at det er noen andre enn de to som etter planen skulle befinne seg i flyet og pårørende til disse er derfor varslet. Kriseteam og prest er også varslet, sier Hammer.

Stor leteaksjon

Sjøflyet ble meldt savnet like etter klokka 22 tirsdag kveld etter at det dro ut på reinleting ved Saltfjellet samme morgen. Først tre timer senere ble flyet lokalisert av et F-16 jagerfly som deltok i en større leteaksjon natt til onsdag.

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk bistand i søkene av to F-16 jagerfly, et Sea King-helikopter fra Bodø, et ambulansehelikopter fra Brønnøysund og to militære Bell-helikopter fra Bardufoss.

– Klokka 0.54 meldte F-16 at de hadde gjort en observasjon på bakken. Ambulansehelikopteret ble sendt inn for å undersøke, og 20 minutter senere ble det fastslått at det dreide seg om et havari uten overlevende, skriver HRS i en pressemelding.

Holder vakthold

Havaristedet er et øde landskap rett nord for Svartisen. Politimannskaper holder vakt på stedet fram til krimteknikere og ulykkesgranskerne til Statens havarikommisjon for transport ankommer.

Granskerne kommer til stedet og de vil nok jobbe gjennom hele dagen, og muligens dagen etter.

Politiet antar at flyet hadde fløyet lavt ettersom de var på leting etter rein, men kan så langt ikke si noe om årsaken til ulykken eller hendelsesforløpet – om det har krasjet i fjellet eller styrtet av andre grunner.

Flyet tok av fra Markvatnet nær Ørnes tirsdag morgen. Den siste observasjon av flyet ser ut til å ha vært gjort i 14-tiden, meldte HRS.


Fakta om mikrofly og ulykker de siste årene

 • Et mikrolett luftfartøy med maksimalt to seter. Maksimal vekt er 300 kilo, inkludert drivstoff og personer, for et fly med ett sete. For tosetere er maksimalvekt 450 kilo. Minste styrbar hastighet er 65 kilometer i timen.
 • I Norge er mikroflyging underlagt Norges Luftsportforbund (NLF).
 • I 2015 fantes det ti mikroflyklubber i Norge, med drøyt 220 luftdyktige mikrofly og 1.000 medlemmer.
 • Minstealderen for å begynne å fly mikrofly er 16 år. For å få flygebevis må man ha fylt 17 år. Den som ønsker å ta et mikroflybevis, må gjennomgå teoretisk og praktisk opplæring.
 • To personer omkom natt til onsdag 29. august da et mikrofly havarerte i Meløy kommune i Nordland.
 • 25. august krasjlandet et mikrofly utenfor Norheimsund i Kvam i Hordaland, men føreren slapp uskadd fra hendelsen.
 • I mai ble to personer brakt til sykehus etter at et mikrofly traff bakken like etter avgang på flyplassen i Ørsta i Møre og Romsdal.
 • I juli 2015 omkom en mann i en mikroflystyrt ved Hamar. En annen mann ble alvorlig skadd.
 • I november 2014 ble en mann skadd da han styrtet med et mikrofly i Østfold.
 • I april 2014 mistet to flygere livet da et mikrofly styrtet på Voss.
 • I perioden mellom 2002 og 2014 omkom åtte personer fordelt på fire ulykker i Norge.
Sist redigert onsdag, 29 august 2018 13:07