Skriv ut denne siden
onsdag, 08 mai 2019 13:07

Ingen heliumballonger i Hønefoss 17.mai

Skrevet av NTB og Frank Tverran
Ingen heliumballonger i Hønefoss 17.mai Illustrasjonsfoto: Frank Tverran

Det kan ta tid før et nasjonalt forbud mot heliumballonger blir en realitet. Det bekymrer Miljøpartiet De Grønne. I Ringerike ble det forbud allerede i fjor.

I begynnelsen av mai 2018 ba et enstemmig Storting regjeringen om å snarest mulig utrede et nasjonalt forbud mot heliumballonger. Selv om kommuner har adgang til å regulere gatesalg, er et nasjonalt forbud på all eiendom ikke en realitet før årets nasjonaldag.

Ringerike kommune innførte forbud mot salg av heliumballonger i fjor, men de har lite å sette inn mot de som trosser forbudet og selger uten tillatelse.

– Dette burde klimaministeren klare å levere på. Jeg merker meg at det ikke er mer enn to dager siden Elvestuen sa han ville forby engangsplast. Hvis han vil bruke like lang tid på dette, kan det gå vinter og vår før forbudet kommer på plass, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne til Aftenposten.

Nylig kunngjorde regjeringen at de vil forby engangsplast før sommeren 2020. EU har vedtatt et tilsvarende forbud fra og med 2021.

Når det gjelder et eventuelt forbud mot heliumballonger, opplyser klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) at det nedsatte utvalget har fått frist til september i år og mars neste år.

– Kommunene har mulighet til å forby dette. Det har større betydning å følge opp forbudet mot engangsplast raskt. Nå får vi raskt på plass et forbud mot engangsplast. Det er et viktig steg for å redusere risikoen for avfall på avveie, sier klima- og miljøvernministeren.

I fjor forbød minst 29 kommuner salg av heliumballonger på offentlig eiendom på 17. mai. Flere steder i Oslo og Bærum ble heliumballonger konfiskert og destruert av politiet.