Skriv ut denne siden
onsdag, 26 august 2020 10:03

Bransjegiganten Espen Fasting tror på en lys fremtid for det norske eiendomsmarkedet

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)
Gründer og daglig leder Espen Fasting Gründer og daglig leder Espen Fasting

Norsk økonomi var stabil og boligmarkedet har hatt mange transaksjoner de siste årene. Hvordan påvirket coronautbruddet, det ingen kunne forutse, denne prognosen?

Eiendom Norge spådde i slutten av fjoråret en oppgang i de nominelle prisene på eiendomsmarkedet i Norges store byer, etter å ha vært i den lengste sammenhengende perioden med moderat prisvekst i boligprisstatistikkens historie.

Siden pandemien for alvor brøt ut i begynnelsen av året, har både Norge og resten av verden stått i en krise som har påvirket så og si alle bransjer og samfunnsorganer. Den lenge så stabile norske økonomien så ut til å få en kraftig nedgang, og bekymringen var stor, også i eiendomsbransjen, for påvirkningskraften dette skulle ha.

Stigning i boligprisene

Nå som pandemien er inne i en nedgangsfase og landet sakte åpnes opp igjen, ser vi nye tall, og utfallet er et annet enn forventet - boligprisene steg med 5,4% i våres, og stigningen spås å fortsette.

I mai 2020 opplevde vi historiens sterkeste oppgang i boligpriser, og en av grunnene er nettopp Covid-19. Selv om mange har blitt rammet negativt av coronatiltak, som permitteringer og restriksjoner både til åpningstider og menneskelig kontakt, så har andre fått bedre råd, noe de lave rentene har vært en bidragsyter til. Styringsrenten har Norges Bank kuttet til null prosent.

Nyboligsalget - mye opp og ned

En del av boligmarkedet som har vært mer ustabilt er nyboligsalget og byggebransjen. Eiendomsutvikler og byggherre Espen Fasting eier og driver selskapet ECF Holding, som har utviklet mer enn 400 boliger i løpet av sine 20 år i bransjen.

Selv om Fasting sjeldent spekulerer i utviklingen av boligprisene, er han positiv til de neste årene. Når det gjelder utbruddet av Covid-19, mener han at spesielt eiendomsutviklingsbransjen er mer eller mindre uberørt. Fasting tror bransjen kommer seg fint gjennom den globale krisen, så lenge viruset ikke blusser opp igjen.

– På entreprenørsiden tror jeg man ikke er blitt påvirket i stor grad, annet enn noen forsinkelser på materialer fra utlandet. Noen utviklere har vel satt ned bremsene litt, og ønsker å verne om sine igangsatte prosjekter, uttaler Espen Fasting.

Urolig sommer

Tidligere i sommer kunne Boligprodusentenes Forening melde om rekorddårlige tall når det kommer til nyboligsalg. I følge bransjens store aktører, ser disse nå ut til å snu:
– Vi opplever et eiendomsmarked som er meget bra nå, nyboligsalget har også steget markant i sommer. Jeg synes det er naturlig at nyboligsalget faller ved kriser lik den vi opplevde i vår med Covid-19, sier Fasting.

Han mener forbrukeratferden er en viktig faktor:

– Kjøpere som i utgangspunktet var aktuelle for prosjekter blir naturlig nok mer reserverte og usikre for fremtiden, både når det gjelder egen økonomi og hvordan boligmarkedet skal utvikle seg. Det er mange som går fra å tenke at «kjøper jeg en leilighet nå, så vil den stige i verdi til jeg overtar om to år» til «kjøper jeg nå vet jeg ikke om jeg har råd til og overta om to år, og kanskje faller boligen i verdi». Som en konsekvens av dette vil de som ønsker å bytte bolig, selge og kjøpe i samme marked, sier Fasting.

Tror på videre positiv utvikling

Byggherren anerkjenner også at salget av nyboliger vil fortsette å synke før trenden snur. Andre deler av markedet vil holde seg stabilt godt:

– Før man har fått full oversikt over konsekvensene av Covid-19, tror jeg at markedet for salg av nyboliger vil være litt tregere enn man er vant med. Når det gjelder prosjekterte eneboliger og rekkehus i sentrale strøk så tror jeg salgstakten vil være bra, da det ferdigstilles og utvikles veldig lite i disse tider. Dette er familier/personer med et mer økonomisk solid utgangspunkt, og som ikke er like nervøse for de kortsiktige svingningene, mener Fasting.
Fordelene med nybygg hjelper å holde markedet i vekst
Espen Fasting og resten av ECF Holding er klare for nye prosjekter og tror på et sterkt marked for nyboliger på lengre sikt.

– Det er såpass store fordeler ved å kjøpe ny bolig; smarte planløsninger, god teknisk kvalitet, opparbeidete fine uteområder, lav dokumentavgift, garantier – for å nevne noe.
De holder seg positive til utviklingen de neste årene, spesielt når det gjelder Oslo og andre storbyer i landet, sier Fasting, som tidligere har delt flere gode tips for boligkjøpere.

– Med lave renter, sterk tilflytting og underskudd på nyboliger, så ligger det an til økte priser fremover, avslutter Espen Fasting i ECF Holding.

green balls

Sist redigert onsdag, 26 august 2020 13:31
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Siste fra Frank Tverran