Utskrift
Skrevet av Frank Tverran Frank Tverran
Publisert 16. desember 2013 16. desember 2013
Opprettet 16. desember 2013 16. desember 2013
Sist oppdatert 16. desember 2013 16. desember 2013

refleksvest
Fra første januar 2014 blir det påbudt å ha med refleksvest også når du kjører moped og motorsykkel. Vesten skal brukes ved nødstans slik at fører kan ses langs veien.

I mars 2007 ble det påbudt å ha refleksvest lett tilgjengelig i bil til bruk ved eventuell nødstans. Fra første januar 2014 må du også ha med vest om du kjører MC eller moped. Påbudet omfatter også ATVer som er registrert som moped eller motorsykkel.

Øker synligheten
– Om du får nødstans, kan du fort bli stående på steder hvor andre trafikanter ikke forventer at det skal være noen, og du kan være lite synlig for andre. Bruker du refleksvest, øker du sjansen for at du blir sett i tide, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet.

En bilist som kjører med nærlys i 50 km/t har to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Bruker du refleks, øker denne tiden til ti sekunder.

Vest i lommeformat
– Vi er klar over at det er mindre plass på en moped eller motorsykkel enn i en bil, sier Molnes. – Vi har hatt en god dialog med Norges Motorcykel Union (NMCU) i forbindelse med vedtaket og vet at det finnes CE-godkjente vester i «lommeformat» på markedet.