Skriv ut denne siden
mandag, 25 oktober 2021 08:47

Politiet om søket i Kvam: – Svært krevende

Skrevet av
Været gjør redningsaksjonen vanskelig. Været gjør redningsaksjonen vanskelig. Foto: Marit Hommedal / NTB

En kvinne og to menn er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam i Hardanger. Politiet sier de fortsatt er i en redningsfase.

Politiets innsatsleder Atle Birkeland i Vest politidistrikt sier på en pressebrif mandag morgen at søket fortsatt pågår, og at de fortsatt er i en redningsfase og venter på dagslyset.

– Det har vært vind og tåke og ikke flyvær for helikopter. Samtidig er det svært krevende terreng langs elven. Vi vurderer fortløpende søk med helikopter, sier Birkeland.

Innsatslederen opplyser at politiet vet hvilke personer som er savnet. Personen som meldte de tre savnet, hadde tilknytning til de savnede. De pårørende er blitt varslet, og de blir fulgt opp av Kvam kommune.

– Det er en hytte som de har tilknytning til, som er årsaken til at de skulle over elva eller vannet der oppe, forklarer Birkeland.

De savnede er to menn og en kvinne. De skal også ha hatt med en hund i robåten.

Operasjonslederen forklarer at det har vært store vannmengder gjennom natten, og at det er meldt om tiltakende vannmengder utover dagen mandag. I tillegg er det partier med løsmasser mange steder langs elvebredden.

Birkeland bekrefter at det er funnet en åre lenger ned i elven.

– Mer opplysninger rundt det har ikke jeg, sier han.

Kraftig vannføring

Det var ved 21.30-tiden søndag kveld at brannvesenet fikk melding om den savnede båten. Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Hendelsen skjedde i 21-tiden.

Det har vært kraftig vannføring i elven. Brannvesenet har tidligere opplyst at båten ble tatt av strømmen ned mot en demning, og at det etter demningen er fritt fall ned en foss.

Gjennom natten har bemannede observasjonsposter stått langs deler av elva og helt ned til Norheimsund, men uten at noe er oppdaget. Opp mot 50 personer har deltatt i søket i løpet av natta.

– Det er søkt med hunder og båter. Vi skal også ha inn en elveredningsgruppe fra Røde Kors som skal søke i elven. Vi håper også at et blir flyvær for helikopter og bruk av droner, sier Birkeland.

Mye vann

Det har vært tåke og regn i området og vanskelige forhold for et søk på grunn av den høye vannføringen, og luftambulanse og redningshelikopter som ble sendt mot stedet måtte snu på grunn av flyforholdene sent søndag kveld.

Politiet ber folk som ikke er en del av redningsaksjonen å holde seg unna elva og vannet.

Ifølge Bergensavisen er brannvesenet usikker på fossefallets høyde, men anslår det til mellom 50 og 100 meter. Og etter et nytt elveparti kommer det enda en foss.

Over 50 redningsmannskaper deltar i søket i Kvam

Over 50 mannskaper søker etter de tre som er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam i Hardanger.

– Vi må søke i dagslys der vi allerede har vært og gjør det både med hunder og folk til fots, sier politiets innsatsleder Atle Birkeland i Vest politidistrikt.

På spørsmål om hvor mange som har vært involvert i søket, svarer Birkeland at de passerte rundt 50 personer i løpet av natten.

– Og vi får inn flere mannskaper utover.

Brannvesenet fikk melding om den savnede båten ved 21.30-tiden søndag, men ifølge operasjonslederen er det fortsatt en redningsaksjon som pågår.

Tre personer, to menn og en kvinne er savnet. Det er satt inn både letemannskaper, hunder, alpin redningsgruppe og en elveredningsgruppe. I tillegg er det satt inn en drone i søket.

Et helikopter er foreløpig ikke aktuelt på grunn av værforholdene.

Søket har pågått i hele natt, men forholdene blir enklere når dagslyset kommer fram.

– Det er vesentlig enklere i forhold til sikt når vi ser i dagslys. I natt var det bekmørkt, vått, vin og regn. Så da var det svært krevende.

Sist redigert mandag, 25 oktober 2021 09:20