Skriv ut denne siden
søndag, 14 november 2021 11:12

Energifattigdom rammer 50.000 nordmenn

Skrevet av
Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften. Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil det bli om lag 48 prosent reduksjon av elavgiften i januar, februar og mars. Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften. Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil det bli om lag 48 prosent reduksjon av elavgiften i januar, februar og mars. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Om lag 1 prosent av den norske befolkningen opplever energifattigdom, ifølge forsker Torjus Lunder Bredvold ved Fridtjof Nansens Institutt.

Det utgjør 50.000 personer, og det er ikke de som får mest igjen ved at det kuttes i elavgiften, ifølge Bredvold.

– De som har oppvarmet innkjørsel, boblebad eller andre ting som strengt tatt ikke er nødvendig for å komme seg gjennom vintermånedene, vil få mer penger tilbake på redusert elavgift enn de som kutter oppvarmingen sin hjemme, sier forskeren og tidligere rådgiver i MDG til NRK.

Regjeringen forslår i sitt budsjettforlag å kutte 2,9 milliarder i elavgiften.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at avgiftskuttet kommer alle til gode, trass i at det er de med høyest strømregning som sparer mest.

– Selvfølgelig er det sånn, men det er ikke slik at alle som bor i et gammelt hus i Norge har veldig god råd. Det er kaldt og mørkt der. Og det er mange som bor i enebolig rundt om i landet, sier Vedum.