Skriv ut denne siden
mandag, 22 november 2021 22:20

Under halvparten av innvandrere fra østeuropeiske land registrert som vaksinert

Skrevet av
Under halvparten av innvandrere fra østeuropeiske land registrert som vaksinert Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB

Under halvparten av innvandrere fra Polen, Romania og Litauen er registrert som vaksinert med minst første dose hos FHI.

Vaksinedekningen i disse gruppene er langt lavere enn i andre innvandrergrupper, viser tall NRK har innhentet. Mens kun 47,3 prosent av polske innvandrere er registrert som vaksinert med minst én dose, er det tilsvarende tallet hos afghanske innvandrere 84 prosent

Alle voksne i Norge har fått tilbud om førstedose. Tallene gjelder personer over 18 år som er født i utlandet, og som er registrert bosatt i Norge – i tillegg til barna deres i Norge.

FHI presiserer overfor rikskringkasteren at hvis noen har tatt vaksiner i andre land og ikke meldt fra til norske myndigheter, fanges dette ikke opp i statistikken.

De er uansett ikke fornøyde med oppslutningen blant østeuropeiske innvandrere. Avdelingsdirektør Thor Indseth i FHI svarer følgende på spørsmål fra NRK om hvorvidt de kan gjøre mer for å nå denne gruppen:

– Jeg vil jo si at det spørsmålet både er til kommunene, FHI og norske myndigheter generelt. Det er helt sikkert sånn at vi kan gjøre mer. Vi er jo ikke fornøyd med de tallene som er nå. Men jeg tror vi må satse på en langsiktig strategi der vi satser på å bygge tillit.