torsdag, 08 februar 2024 14:30

Nytt vulkanutbrudd på Island – lavaen kan nå Reykjavik

Vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island torsdag er ikke overraskende, ifølge den norske geologen Børge Johannes Wigum. Vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island torsdag er ikke overraskende, ifølge den norske geologen Børge Johannes Wigum. Foto: Islands sivilforsvar / NTB

Det er igjen vulkanutbrudd på Reykjaneshalvøya på Island. Utbruddet ser ut til å være mindre enn det forrige, men myndighetene har iverksatt nødtiltak.
– Advarsel: Et vulkanutbrudd har startet nord for Sýlingarfell, het det i et varsel fra det islandske meteorologinstituttet torsdag morgen.

Norges meteorologiske institutt registrerte kraftig seismisk aktivitet nær vulkanen Fagradalsfjell klokka 5.20, og magma steg opp til overflaten rundt klokka 6, melder kringkasteren Ruv. Utbruddet er det sjette siden 2021.

Det sprøytes lys oransje lava opp fra sprekker i bakken, viser bilder publisert av Morgunbladid. Islandske myndigheter har iverksatt nødtiltak, og saken vil følges nøye videre, skriver Ruv.

Sprekken som det renner lava ut av, er om lag tre kilometer lang, opplyser den islandske kystvakten som har fløyet over utbruddet. Ifølge kystvakten ser lavastrømmen ut til å være mindre enn utbruddet 18. desember i fjor.

– Ikke overraskende

vulkan3
Flere personer ser på torsdagens utbrudd. Islands beliggenhet gjør at landet har et ekstremt høyt nivå av geologisk aktivitet. De fleste utbruddene er små og gir ikke store konsekvenser for dem som bor der. Foto: Marco Di Marco / AP / NTB

Utbruddet er ikke overraskende, ifølge den norske geologen Børge Johannes Wigum som bor på Island.

– Det virker som lokaliteten er cirka samme sted som i desember, noe som kan være gunstig. Lavaen strømmer mot vest, så vernevollene ved Blå lagunen kan komme til nytte, sier han til NTB.

Han anslår at utbruddet trolig kommer til å vare kun noen få dager.

Det geotermiske spaet Blå lagunen som ligger ved småbyen Grindavík på Reykjaneshalvøya, har stengt torsdag som følge av utbruddet.

– Ikke bruk varmtvann til dusjing

vulkan2
Lava nær Grindavik på Island. Lava fra det siste vulkanutbruddet har truffet varmtvannsledninger, melder islandske medier. Foto: Marco Di Marco / AP / NTB

I tillegg er en vannledning som frakter varmtvann fra Svartsengi-kraftverket til den sørlige delen av Reykjaneshalvøya, truffet av lava, skriver både Morgunbladid og Ruv.

Morgunbladids reporter på stedet sier at det stiger damp opp fra vannledningen.

Skaden på ledningen gjør at innbyggere og næringslivet på Reykjanes bes om å skru ned temperaturen på oppvarmingen og om å ikke bruke varmtvann til dusjing eller bading.

Vanntankene i området ventes å ha vann til mellom seks og tolv timer i nødssituasjoner, og mellom tre og seks timer ved normal bruk, skriver Morgunbladid.

Kan nå Reykjavik

Flere eksperter frykter nå at nye vulkansystemer vekkes med utbrudd betydelig nærmere Reykjavik.

Da er det er en viss risiko for at lava når bygrensen.

– Reykjavik er ikke i vulkansonen, så det blir ikke utbrudd i byen. Men hvis et utbrudd pågår, og lavastrømmene blir større, er det en viss risiko for at lavaen når byen, sier Ólafur Gudmundsson, professor i geofysikk ved Uppsala Universitet, til nyhetsbyrået TT

– Det har skjedd før, forhistorisk. Men kommer an på hvor nærme utbruddene er, legger han til.

Ødela boliger

I desember ble Grindavik evakuert i forkant av et utbrudd. Et nytt utbrudd 14. januar førte til at lava rant inn i byen og ødela tre boliger. Utbruddet varte i to dager.

Sýlingarfell ligger i nærheten av Grindavik, men det er ikke umiddelbart klart om torsdagens utbrudd vil ramme byen.

1. februar varslet Islands meteorologiske institutt at faren for nye utbrudd hadde økt. Den gang het det at det neste utbruddet kunne komme innen to uker.

Islandske myndigheter begynte i november arbeidet med å bygge barrierer for å beskytte boliger og kritisk infrastruktur mot lava.

Ny vulkanperiode

Ólafur Gudmundsson sier at Reykjanes er inne i en vulkanutbruddsperiode. Den forrige perioden var cirka mellom år 900 og 1230, og perioden før var cirka 1000 år tidligere.

Ifølge Gudmundsson kan den antatte inneværende periode vare i 200 til 300 år.

Islands beliggenhet gjør at landet har et ekstremt høyt nivå av geologisk aktivitet. De fleste utbruddene er små og gir ikke store konsekvenser for dem som bor der.

vulkan4
Sprekken som det renner lava ut av, er om lag tre kilometer lang, opplyser den islandske kystvakten som har fløyet over utbruddet. Ifølge kystvakten ser lavastrømmen ut til å være mindre enn utbruddet 18. desember i fjor. Foto: Marco Di Marco / AP / NTB

Andre saker å lese

Ruskjører tatt på Jevnaker

04-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet stoppet søndag kveld et kjøretøy for kontroll. Fører, en mann i 40-årene, blåsete til over lovlig verdi på alkometeret. Han var også påvirket av andre rusmidler. Mannen hadde heller...

Les mer i RingeriksAvisa

Hemmelige, faste skyggeadvokater går ut i streik

04-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Hemmelige, faste skyggeadvokater går ut i streik

De hemmelige, faste skyggeadvokatene som påtar seg oppdrag for PST og Etterretningstjenesten, legger mandag ned arbeidet.

Les mer i RingeriksAvisa

Ishockey eliteseriekvalik menn søndag

03-03-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kvalifisering til eliteserien ishockey menn søndag, innledende runde (best av 5):

Les mer i RingeriksAvisa

Mann slått i hodet med flaske i Hønefoss

03-03-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene ble hentet av sykebil etter at han ble slått i hodet med en flaske på en fest i Hønefoss.

Les mer i RingeriksAvisa