tirsdag, 27 februar 2024 15:24

Tvunget til å bo sammen med eksen

Skrevet av
Siri Horn, jurist og daglig leder i Mekle Siri Horn, jurist og daglig leder i Mekle

I januar og februar rapporterer meklingstjenesten Mekle om 40 prosent økning i antall samlivsbrudd av sammenlignet med tidligere måneder. – Dyrtid, usikkerhet i boligmarkedet og høye renter gjør i tillegg samlivsbruddet enda vanskeligere, sier Siri Horn, jurist og daglig leder i Mekle.

Ifølge Horn er boligen ofte den største kilden til konflikt, da nordmenn legger mesteparten av pengene sine i hus og eiendom. Mekles database med saker de har håndtert, viser at 31 prosent av tilfellene har hatt ulikt innskudd i boligen, mens nærmere 50 prosent av sakene har enten arv, formue eller erstatning som kan skjevdeles.

Mange har i tillegg individuell gjeld som må hensyntas, og Gjeldsregisteret melder om en ny økning av forbruksgjeld i januar.

– Vi erfarer særlig pågang av par som har havnet i «gjeldsfellen». Dersom en ektefelle har tatt forbrukslån, kan denne gjelden trekkes fra formuen før den deles. I ytterste konsekvens vil den ene redusere sitt delingsgrunnlag til kr 0, men samtidig ha krav på en halvpart av hva den andre har spart opp. Ellers erfarer vi at reglene for å holde arv og innskudd i boligen utenfor deling kan være veldig komplisert, det betyr at det er risikosport for begge parter å gå gjennom en rettsprosess, da det er svært vanskelig å forutse det rettslige resultatet. Det lønner seg å bli enige utenfor rettssystemet, og ikke «bare» fordi det ofte er en kostbar prosess, sier hun.

Tvunget til å bo sammen etter bruddet

Dyrtiden fører også med seg ytterligere utfordringer enn det et samlivsbrudd i oppgangstider vil gjøre. I tillegg til at det kan ta lang tid å selge boligen, er leieprisene høye, og for mange kan det være vanskelig å håndtere høye lån i kombinasjon med månedsleie.

– En del bor sammen frem til den ene kan kjøpe ny bolig, for å slippe å leie. Det er ikke alltid en grei situasjon, forteller Horn.

Bankene krever også en skifteavtale for å avklare finansieringen partene trenger for å komme seg videre i boligmarkedet, noe de færreste er klar over eller har kunnskap om. Dette gjør at stadig flere søker hjelp.

– Et samlivsbrudd er sannsynligvis det største økonomiske tapsprosjektet du går gjennom i livet. Vi ser at mange par trenger nøytral hjelp til å fordele verdier, slik at følelsene ikke farger prosessen, sier Horn.

Slik kan du unngå fremtidige konflikter

Ifølge Mekles innsikt er det kun 15 prosent av parene de har bistått som har skrevet en samboeravtale. Av parene som er gift er det kun 6 prosent som har skrevet ektepakt.

– Vi ser at utydelige avtaler ofte er grobunnen i all konflikt, både før og etter brudd. Det er sunt å snakke om økonomi, og jo mer man planlegger desto mindre sjanse for uenigheter, sier Horn.

Hun anbefaler særlig samboerpar å sette opp en kontrakt, da samboere ikke har samme lovverket i ryggen som ektefeller, når det kommer til fordeling ved brudd. Hun oppfordrer likevel ektepar til å snakke åpent om fordeling og vurdere behovet for ektepakt.

– Selv når kjærligheten blomstrer, så prøv å tenke litt langsiktig. Å sette opp en samboerkontrakt eller ektepakt betyr ikke at man forbereder seg på brudd, men styrker dere som et par ved å unngå usikkerhet og potensielle diskusjoner, avslutter Horn.

Andre saker å lese

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

På vei ut av døren som helseminister, fastslår Ingvild Kjerkol (Ap) at fastlegeordningen er på bedringens vei. I fjor kom det 237 nye fastleger.

Les mer i RingeriksAvisa