mandag, 04 mars 2024 12:31

Virksomheter i Ringeriksregionen må ta trusselen på alvor

Skrevet av
Leder av Politiets sikkerhetstjeneste i Sør-Øst, Arnfinn Ellefsen Leder av Politiets sikkerhetstjeneste i Sør-Øst, Arnfinn Ellefsen Foto: PST

Det er mange virksomheter i Ringeriksregionen som har teknologi og kompetanse av stor interesse for enkelte fremmede stater, spesielt Russland og Kina.

Leder av Politiets sikkerhetstjeneste i Sør-Øst, Arnfinn Ellefsen, oppfordrer virksomheter til å ta denne trusselen på alvor. En rekke norske virksomheter produserer, utvikler og selger varer og teknologi av interesse for fremmede stater, også virksomheter som har tilhørighet i Sør-Øst politidistrikt. Norske virksomheter må være oppmerksom på om deres  teknologi kan ha militær nytteverdi.

- En rekke teknologiområder vil være utsatt for anskaffelsesforsøk. Dette inkluderer sensor- og deteksjonsteknologi, maritim teknologi, halvlederteknologi, rom- og satellitteknologi samt drone- og kommunikasjonsteknologi, sier leder for PST i Sør-Øst, Arnfinn Ellefsen.

Nye fremvoksende teknologier, som kunstig intelligens, maritim autonomi, bioteknologi og kvantedatamaskiner, vil også være av interesse, skriver PST i sin trusselvurdering som ble offentliggjort i februar. Eksport av sensitive varer, tjenester og teknologi er strengt regulert. Land vi er bekymret for i denne sammenheng, bruker derfor ressurser på å omgå eksportkontrollregelverket gjennom skjulte og fordekte metoder. Fordekte anskaffelsesforsøk vil ikke bare rette seg mot militære varer, tjenester og teknologi, men også mot flerbruksvarer. Flerbruksvarer har egenskaper som gjør dem anvendelige både til militære og sivile formål.

- Flere virksomheter i Sør-Øst er verdensledende innenfor sitt fagområde og vil være av interesse for både konkurrerende virksomheter og fremmede stater, sier Ellefsen.En rekke norske virksomheter blir utsatt for dataangrep. Ofte er det økonomiske motiver som står bak disse angrepene, og ligger utenfor mandatet til PST, men det jobbes daglig for å hindre dataangrep som vi er ganske sikre på er tilrettelagt fra fremmede stater.

Sist redigert mandag, 04 mars 2024 12:34

Andre saker å lese

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Fastlegeordningen på bedringens vei: 237 nye leger til tjeneste i fjor!

På vei ut av døren som helseminister, fastslår Ingvild Kjerkol (Ap) at fastlegeordningen er på bedringens vei. I fjor kom det 237 nye fastleger.

Les mer i RingeriksAvisa