torsdag, 18 april 2024 14:01

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

Skrevet av
Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade Illustrasjonsfoto: Wikimedia

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene under andre verdenskrig. Opplev spenningen og motet til denne legendariske figuren, som deltok i USAs eliteavdeling, First Special Service Force (FSSF), og ledet en farefull kamp gjennom Europa. Oppdag hemmelighetene bak en av de mest fryktede enhetene i andre verdenskrig, og utforsk Finn Rolls utrolige rolle som en av avdelingens mest markante personligheter.

Den 23. april 2024 kl. 19:00 har Ringerike Historielag åpent møte i Svenskestua, Ringerikes Museum

Det blir foredrag av Christopher Hals Gylseth med tittel
"En nordmann i Djevelens brigade"

Nordmannen Finn Roll flyktet fra Norge i 1941 for å kunne kjempe mot nazistene. Han kom seg til USA, hvor han ble med i USAs aller første militære spesialavdeling, First Special Service Force (FSSF). Dette var amerikanernes råeste elitestyrke, som besto av 2500 topptrente fallskjermsoldater. Ingen annen militær avdeling i USA fikk så mange ressurser som FSSF, og ingen soldater i US Army fikk så hard trening som disse karene. Disse soldatene er legender i USA i dag, og det har blitt laget flere Hollywood-filmer om dem.

Det var Winston Churchill som ønsket å få opprettet denne avdelingen, og som fikk amerikanerne til å gjøre det. Churchills opprinnelige mål var at FSSF skulle være de som angrep og sprengte tyskernes tungtvannsanlegg på Rjukan. Dette var før Kompani Linge kom inn i bildet.

Men man fant etter hvert ut at det var bedre å bruke norske sabotører til tungtvannsaksjonen, så FSSF ble heller satt inn andre steder, i Stillehavet og på flere av de verste frontavsnittene i Europa. Finn Roll og FSSF kjempet i Italia, Frankrike og Tyskland, blant annet.

Finn Roll hadde en sentral posisjon i FSSF, som etterretningsoffiser og avhørsleder. Han var en av de mest profilerte personene i avdelingen, og var kjent som en svært modig mann, og også svært brutal. Han levde farlig under krigen, men overlevde mot alle odds. Da FSSF først dro ut i krigen, var det 172 offiserer i avdelingen. Våren 1945 var det 5 stykker igjen, blant dem Finn Roll. Tapsprosenten blant offiserene var altså på hele 97 prosent!

Andre saker å lese

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

25-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

Nå peker stadig flere værmerker mot en flott periode med med sol og sommervær.

Les mer i RingeriksAvisa

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

25-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens spørsmål. Svaren finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa