torsdag, 18 april 2019 18:22

Forsinkede eller kansellerte fly – Kjenn rettighetene dine

Skrevet av
Forsinkede eller kansellerte fly – Kjenn rettighetene dine Foto: Frank Tverran

Våren har kommet til Ringerike, og mange har allerede planlagt årets ferieturer. Mai byr på rikelig med anledning til å reise bort en langhelg, og snart står sommerferien for døren. Veldig mange av oss bruker fly for å komme til valgt destinasjon.

De fleste gangene går dette helt problemfritt, men noen ganger blir vi utsatt for forsinkede eller i verste fall kansellerte fly.

Årsaken til innstilte eller forsinkede fly

Det er mange ting som kan føre til at et fly blir forsinket eller kansellert. Noen ganger handler det om noe så enkelt som at enkelte passasjerer kommer veldig sent til gaten. Andre ganger har det skjedd ting om bord på flyet som gjør at det tar lengre tid å gjøre det klart til neste tur. Dermed kan flyet miste den tiden det har fått tildelt for å ta av, og må vente til neste ledige lomme.

Ifølge nettsiden Airhelp er tekniske problemer, mangel på flygeledere, kabinpersonale eller ulike værforhold vanlige årsaker til at fly blir forsinkede eller må kanselleres. Både menneskelig svikt og ting utenfor vår kontroll kan medvirke til at flyet ikke går til tiden.

Dine rettigheter som flypassasjer

Det er mye som kan skje når du skal ut og reise, og da kan det være smart å være litt forberedt. Som forbruker har du heldigvis særskilte rettigheter dersom flyet du skal reise med blir kansellert. EU har nemlig en egen lov som omhandler flypassasjerrettigheter, og det er absolutt en fordel å ha litt grunnleggende kjennskap til hva du kan ha krav på. Forsinkede og innstilte fly er irriterende nok, men det hjelper å få et lite plaster på såret.

Du kan altså ha krav på kompensasjon om flyet du skal reise med blir forsinket eller kansellert. Hvor mye du har krav på avhenger av forskjellige ting, som reisens avstand og årsaken til forsinkelsen. Ved siden av økonomisk kompensasjon har du også rett til mat, overnatting eller refundert billett. Hos Luftfartstilsynet har de utarbeidet en egen oversikt over hvilke rettigheter du kan ha krav på ved ulike scenarioer og hvordan du skal gå frem for å klage.

EU har utarbeidet en standardkompensasjon som gjelder dersom årsaken til forsinkelsen eller kanselleringen skyldes flyselskapet. Her kommer en forenklet oversikt over hva du kan ha krav på:

  • Ved flyvninger med en lengde på inntil 1 500 km har du krav på 250 euro
  • Ved flyvninger med en lengde på mellom 1 500 og 3 500 km har du krav på 400 euro
  • Lengre strekninger gir 600 euro i kompensasjon

Slik det alltid er følger det også her med enkelte forbehold. Din rett til kompensasjon halveres dersom du får tilbud om plass på et annet fly til samme destinasjon. Forutsetningen er at du ikke er mer enn 2 timer forsinket dersom reisen er kortere enn 1 500 km, 3 timer dersom reisen er på mellom 1 500 og 3 500 km og 4 timer dersom reisen er på mer enn 3 500 km. Du mister også retten til kompensasjon dersom du får informasjon om kanselleringen inntil 2 uker før avreisedato.

Rett til enkel forpleining

Flyforsinkelser gir deg også rett til mat og drikke. Da får du i de fleste tilfeller en bong fra selskapet som kan brukes på flyplassens spisesteder. Andre ganger kan det hende du må legge ut selv for så å kreve erstatning i ettertid. Husk derfor alltid på å ta vare på kvitteringene dine. Vær også oppmerksom på at det er det som kalles «rimelig forpleining» som dekkes, og det betyr normalt ikke at du kan slå deg løs med en treretters med alt tilbehør. En oppsummering av reglene ser slik ut:

  • Om reisen er under 1 500 km har du krav på mat og drikke ved forsinkelser over 2 timer.
  • Dersom reisen er på mer enn 1 500 km har du krav på mat og drikke ved forsinkelser over 3 timer.
  • For reiser mellom 1 500 og 3 500 km har du krav på mat og drikke etter 4 timer.

Det finnes også tilfeller der du ikke har krav på erstatning. Dette vil være tilfelle når forsinkelsen eller kanselleringen skyldes lovlige streiker eller andre forhold som flyselskapet ikke kan gjøre noe med. Det er likevel viktig å huske på at du selv i slike situasjoner har krav på forpleining, refusjon av billetten eller omruting.

Har du vært utsatt for flyforsinkelser eller innstilte fly skal du sende kravet ditt til flyselskapet eller reisebyrået som booket reisen for deg, og husk å ta vare på alle kvitteringer.