fredag, 10 mai 2019 09:16

Norske designlamper fra 1900-tallet blir blåst på nytt på Hadeland Glassverk

Skrevet av
4006 er kolleksjonens eldste lampe og ble designet i 1938. Her ser du den i stålblå og kakao. 4006 er kolleksjonens eldste lampe og ble designet i 1938. Her ser du den i stålblå og kakao. Foto: Hadeland Glassverk

Norske designlamper fra 1900-tallet blir blåst på nytt på Hadeland Glassverk. Se video nederst i saken.

Tidligere lampekataloger datert tilbake fra 1930- til 1960-tallet fikk igjen se glasshytta, da de ble hentet opp fra underetasjen av produksjonsbygget på Hadeland Glassverk vinteren 2018. De var godt bevart i metallskuffer, stemplet med både datoer og designere. I tillegg til å tegne lamper for private hjem, tegnet designere på den tiden også belysning og utsmykning for offentlige bygg i Norge og utlandet. Noen av de mest kjente prosjektene datert tilbake til den tid er de 87 lysekroner til Kennedy Center Concert Hall i Washington DC, lysekroner til Det kongelige slott i Oslo og lysekroner i Centennial Concert Hall i Canada.

Stødig lampekurs i 250 år

Etter 1800-tallets parafinlamper og 1900-tallets elektriske lamper, ivaretas de solide tradisjonene med å fortsette produksjonen av belysning og utsmykning. I dag har vi flere belysnings- og utsmykningsprosjekt for blant annet hoteller, restauranter, kirker, sykehus, skoler, tinghus, Storting og ulike uteområder. For å nevne noen prosjekt; Lysekrone på 8,5 tonn i Den Norske Opera & Ballett i Oslo; Lysekrone laget av 201 kupler som strekker seg over fire etasjer i H&M sin nye flagshipstore i Karl Johan; 800 glasskupler og over 100 champagneglass reprodusert for Amerikalinjen hotell; Lysfiltrerte glassbyggestein i Villa Stenersen; 45 meter lang glasskorridor dekorert med glasskunst inspirert av norske folkeeventyr i Ringerike Sykehus; Spesialdesignede altertavler og døpefonter til kirker landet rundt.

Fortsettelsen

Mye spennende er å vente fra Hadeland Glassverk i månedene fremover. Arkivlampene, som i dag er pendellampe, tegnes også om til bordlamper, stålamper og plafonder. Samtidig jobbes det med nye spennende lampeserier og belysning for uteområder og baderom.

Norsk produksjon og bærekraftige valg

Etterspørsel etter norsk produksjon er stor, og lampene produseres og ferdigstilles på Hadeland Glassverk.

Det er mange som vet at produktene munnblåses, likevel er mange av oppgavene ikke like synlige. Produksjonen av en lampe inkluderer ti arbeidsstasjoner før produktet er ferdigstilt, og alt gjøres på Hadeland Glassverk. Treformen glassmassen blåses i blir skjært ut av en snekker, glassmassen munnblåses med over 250 år gamle teknikker, og avkjøles på saktegående rullebånd, før de grovslipes, finslipes, poleres, graveres, vaskes og pakkes. Dette bidrar til lokale arbeidsplasser, og lampesatsningen satte mange glassblåsere tilbake i arbeid.

Sist redigert fredag, 10 mai 2019 09:35

Media

Video: Hadeland Glassverk