annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

mandag, 26 oktober 2020 19:45

100 kommuner har fått importsmitte fra Polen

Skrevet av
100 norske kommuner har til nå registrert smittetilfeller som kan spores tilbake til Polen. 100 norske kommuner har til nå registrert smittetilfeller som kan spores tilbake til Polen. Foto: Terje Pedersen / NTB

De siste to månedene er det påvist smitte på 344 fly i Norge, hvorav mange har kommet fra Polen. 100 norske kommuner har til nå fått importsmitte fra landet.

Bare i forrige uke måtte FHI iverksette smittesporing knyttet til 64 fly, hvorav flere av dem kom fra Polen, skriver Aftenposten.

– Hovedsakelig sees smitte i forbindelse med utenlandsreise, hvor en betraktelig andel har kommet fra Polen, særlig i de to-tre siste ukene, heter det i en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Svært få ble smittet på de ulike flyene, men importsmitten har ført til utbrudd i mange kommuner rundt om i landet. I forrige uke ble det oppdaget smittetilfeller i 50 ulike kommuner, som alle kunne spores tilbake til fly fra Polen. Totalt er det dermed registrert smitte fra Polen i 100 kommuner.

– Hver dag lander fly med svært høy smitte. På Gardermoen lander sju fly fra Polen bare i dag, sa Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han mandag kunngjorde nye innstramminger i hovedstaden.

Johansen påpekte at Norge har lagt seg på en mye mer liberal linje enn mange andre land.

– Mange drar rett på jobb. Mange jobber i bedrifter hvor ingen av de ansatte snakker norsk. Det er ingen grunn til å tro at etterlevelsen av reglene er spesielt god, sa byrådslederen.