torsdag, 13 januar 2022 09:24

Ekstremværet Gyda: Stengte veier og flere evakueringer

Skrevet av NTB-Alexander Vestrum
Torsdag morgen er gatene fulle av vann etter at Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune har flommet over. Torsdag morgen er gatene fulle av vann etter at Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune har flommet over. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Ekstremværet Gyda har fortsatt å skape problemer natt til torsdag. E39 er stengt to steder i Heim kommune, og tre steder i Møre og Romsdal er beboere evakuert. Til tross for evakuerte boliger og en rekke skademeldinger, kan det virke som det kraftigste uværet enda er i vente.

flom2

Ekstremværet Gyda har som vente ført til flom, som her i Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune. Foto: Ole Martin Wold / NTB (Flere bilder nederst i saken)

NVE skriver torsdag på sine nettsider at dette er dagen med størst sannsynlighet for hendelser.

– Vannføringen vil fortsette å stige, og det forventes at toppen kan nås sent torsdag eller tidlig fredag morgen. Dette avhenger både av nedbør og temperaturutvikling, sier Brigt Samdal, direktør i skred- og vassdragsavdelingen i NVE.

Flere evakuert etter ras

Et jordras gjør at 16 boliger er evakuert på Sjøholt i Ålesund kommune.

– Det har gått ett jordras i/ved et byggefelt på Sjøholt. Ingen personskader. 16 hus er evakuert i området i påvente av geologiske undersøkelser, melder operasjonssentralen i Møre og Romsdal politidistrikt.

NTB får opplyst at det er registrert 37 personer bosatt i de aktuelle husene, men politiet anslår at tallet på evakuerte er en del lavere enn dette.

Overfor Sunnmørsposten anslår innsatsleder Per Ivar Hovden at skredet er 5–6 meter bredt.

Elv i Eresfjord skaper trøbbel

I Eresfjord i Molde kommune står Dokkelva i fare for å gå over sine bredder, og 44 personer er evakuert fra boligene sine.

– Det blir fortløpende vurdert om det er behov for ytterligere evakueringer og hvor lenge evakueringen skal vare, skriver operasjonssentralen.

Ordfører Torgeir Dahl (H) opplyser til NRK at Dokkelva har steget med over én meter siden klokka 19 onsdag kveld.

– Vi tror at elva vil gå over sine bredder, sa han rett etter midnatt.

Ispropp i Sunndal

Onsdag ettermiddag måtte også to bolighus i Sunndal evakueres på grunn av en ispropp i elva Driva.

Det skriver avisa Driva.

NVE frykter at isproppen vil finne nye løp etter hvert som ekstremværet Gyda blir kraftige.

Stengte veier

E39 er natt til torsdag stengt ved Vasslivatnet i Heim kommune i Trøndelag på grunn av ras. Oversvømmelse stenger også veien mellom Vinjeøra og Stormyra, opplyser Vegtrafikksentralen midt.

I Gjemnes kommune er fylkesvei 6114 stengt på grunn av overvann. I Volda er fylkesvei 5890 stengt mellom Åmelfot og Innselset på grunn av mye vann i veibanen. Og i Verdal er fylkesvei 6900 stengt ved Skjækerfossen på grunn av flom.

Skademeldingene kommer

Så langt har Gjensidige Forsikring fått inn nærmere 30 skademeldinger i forbindelse Gyda. Tallene er oppdatert klokka 22 onsdag kveld.

– Flere av våre kunder har allerede merket de store nedbørsmengdene og snøsmeltingen. Den vanligste henvendelsen er kunder som har fått kjelleren fylt med vann, tilbakeslag fra avløpsnettet og lekkasjer via utette tak og vegger, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ifølge selskapet er beløpet for gjennomsnittsskaden for denne typen hendelser mellom 50.000 og 100.000 kroner, men en innredet kjeller kan koste opp mot en halv million kroner å reparere.

Atmosfærisk elv

Voldssommer regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier er ingrediensene i hva Gyda har å by på. Ekstremværet har sin forklaring i en såkalt atmosfærisk elv.

– Det er store lokale variasjoner. Torsdag vil bli den mest intense dagen, sier regionsjef i Terje Thuset i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

– Flommene henger litt etter. Flomtoppen kan komme natt til fredag, fortsetter han.

flom3
Nabolaget på Fannreim i Orkland kommune i Trøndelag har fått gatene fulle av vann etter at Kvamsbekken har flommet over. Foto: Ole Martin Wold / NTB
flom4
Deler av et boligfelt på Sjøholt i Ørskog er evakuert på grunn av ras. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
flom5
Folk har tatt forholdsregler og lagt ut sandsekker i sentrum av Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

20 skadesaker etter ekstremværet
Allerede torsdag morgen har Tryg Forsikring mottatt 20 skadesaker etter ekstremværet Gyda. Geografisk er skadene jevnt fordelt på strekningen Møre og Romsdal til Troms. – Det er primært vannskader i kjellere, enten på grunn av vanninntrenging utenfra eller tilbakeslag fra avløp der vann har trengt inn gjennom avløpsnettet. Det er også en del vannskader fra tak samt én bilskade på grunn av stormen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. Selskapet estimerer at kostnadene knyttet til skadene ligger på mellom én og halvannen million kroner. Det er ventet at ekstremværet Gyda vil tilta i styrke utover dagen.
Sist redigert torsdag, 13 januar 2022 09:56

Andre saker å lese

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa

Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

Nær 4,4 millioner norske lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt, og til sammen er det utbetalt nær 30 milliarder kroner i skatt til gode.

Les mer i RingeriksAvisa

Vikerfjell B&A AS

03-07-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nytt aksjeselskap med kapital 30.000. Daglig leder er Egil Eriksrud. Styreleder er Christoffer Frydenlund Brodahl og nestleder er Gunvor Helen Skougstad Gamkinn. Formålet er oppføring og vedlikehold av bygg, samt anleggsarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa