mandag, 13 juni 2022 22:06

Ferieklar? Sør-Europa stålsetter seg før varmen blir enda verre

Skrevet av NTB-AFP
Både Spania og Frankrike opplever unormalt høye temperaturer. Her drikker folk i Madrid fra en fontene. Både Spania og Frankrike opplever unormalt høye temperaturer. Her drikker folk i Madrid fra en fontene. Foto: Paul White / AP / NTB

Det sørlige Europa er rammet av en kraftig hetebølge. De nærmeste dagene er temperaturene ventet å nå ekstreme nivåer.

I Spania kan temperaturen passere 43 grader i midten av uken, mens det i Frankrike kan det bli opp mot 40 grader. Det er unormalt varmt til å være såpass tidlig på sommeren, og meteorologene mener det har å gjøre med klimaendringene.

Varmen kommer etter at Spania har opplevd sin varmeste mai måned på minst 100 år. Spesielt ille er det ventet å bli i Andalucía i sør, spesielt i byene Sevilla og Cordoba.

– Denne ekstremvarmen er ikke normal på denne tiden av våren, sier en talsmann for Spanias meteorologiske institutt (Aemet), Ruben del Campo.

– Ekstremt tidlig i sesongen

Franske meteorologer regner med at hetebølgen rammer landets sørlige områder fra tirsdag kveld, og onsdag kan gradestokken stige til opp mot 40 grader.

– Det er ekstremt tidlig i sesongen, understreker meteorologen Frederic Natan ved Météo- France.

Varmen forverrer tørken som store deler av landet allerede er rammet av, og som også truer bøndenes avlinger.

Vannrestriksjoner er allerede innført i om lag en tredel av landet, og både bønder, fabrikker og offentlige etater er blitt bedt om å bruke mindre vann enn vanlig.

Uunngåelig med verre hetebølger

I Portugal begynte temperaturen å stige fredag, noe som har ført til økt fare for skogbrann.

Portugal var i fjor blant flere europeiske land som ble rammet av kraftige skogbranner, noe som ifølge klimaeksperter vil bli stadig mer vanlig i årene som kommer som følge av global oppvarming.

Nyere forskning viser at klimaendringene utvilsomt allerede har ført til hyppigere og mer intense hetebølger, og at det vil bli verre uansett hvor raskt menneskeheten greier å kutte CO2-utslippene.

Det varmeste tiåret som noensinne er registrert, var fra 2011 til 2020.

– Sommeren er en måned lenger

I Spania er den gjennomsnittlige temperaturøkningen på 1,7 grader sammenlignet med førindustriell tid, ifølge del Campo. Han fastslår at de spanske somrene blir lenger for hvert år som går. Siden 1980-tallet har sommeren blitt forlenget med en hel måned.

Samtidig ble det mandag meldt det om kraftig regnvær, vind og flom i den nordlige og sentrale delen av Tyrkia. Der mistet fem mennesker livet i flom i helgen.

Også Hellas har denne helgen vært rammet av kraftig regnvær og flom.

Andre saker å lese

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa

Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

Nær 4,4 millioner norske lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt, og til sammen er det utbetalt nær 30 milliarder kroner i skatt til gode.

Les mer i RingeriksAvisa

Vikerfjell B&A AS

03-07-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nytt aksjeselskap med kapital 30.000. Daglig leder er Egil Eriksrud. Styreleder er Christoffer Frydenlund Brodahl og nestleder er Gunvor Helen Skougstad Gamkinn. Formålet er oppføring og vedlikehold av bygg, samt anleggsarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa