mandag, 13 mars 2023 19:59

Eirik Jensen ute av fengsel - hjem til Åsa

Ragna Lise Vikre har stått ved Eirik Jensens side gjennom rettssakene som til slutt førte til at han ble dømt. Mandag kveld hentet hun ham i Kongsvinger fengsel. Ragna Lise Vikre har stått ved Eirik Jensens side gjennom rettssakene som til slutt førte til at han ble dømt. Mandag kveld hentet hun ham i Kongsvinger fengsel. Foto: Javad Parsa / NTB

Eirik Jensen forlot Kongsvinger fengsel i 18.45-tiden mandag kveld. Han ville ikke si noe til pressen da han ble kjørt ut av sin kjæreste Ragna Lise Vikre.

Vikres bil kjørte forbi et samlet pressekorps. Eirik Jensen satt i passasjersetet på bilen og så tydelig sliten ut.

Vikre sa til pressen før hun hentet Jensen at hun nå skal hjelpe ham med å komme seg på beina.

– Jeg er veldig glad for å hente Eirik her i dag. Han er veldig redusert fysisk og psykisk. Vi skal kjøre hjem til Åsa, og så skal jeg ta meg av Eirik, sa Vikre.

Åsa er bygda på Ringerike der Vikre er bosatt.

Mandag ble det kjent at den tidligere politilederen Eirik Jensen (65), som er dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj, løslates midlertidig fra fengsel etter å ha blitt kjent soningsudyktig.

Vil søke om benådning

Eirik Jensen løslates i første omgang i seks måneder, i det som kalles et straffeavbrudd. Kriminalomsorgen kan beslutte at gjennomføringen av straffen skal avbrytes blant annet hvis domfeltes helsetilstand tilsier det, skriver VG , som var først ute med nyheten om løslatelsen.

– Jeg er veldig glad for at Kriminalomsorgen har tatt en fornuftig avgjørelse. Det viktigste nå er få Eirik på beina igjen, både fysisk og psykisk. Det handler først og fremst å få ham til å falle til ro og inn i mer normale rutiner, få trent litt og gå turer i skogen, sånne ting, sa Ragna Lise Vikre til NTB tidligere mandag.

Hun sier samboeren allerede har planene klare for veien videre.

– Han ble selvfølgelig glad og lettet over avgjørelsen om løslatelse. Det neste steget er å søke om benådning, sier Vikre til Nettavisen.

Følges opp av psykiatere

Hun har stått ved Jensens side gjennom hele straffeprosessen. Etter hjemkomsten skal Jensen følges tett av helsepersonell, advokater og støttepersoner.

– Han flytter hjem og skal følges opp av fastlege og krisepsykiatere, samt oss som advokater, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Den tidligere polititoppen ble i 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning gjennom rundt ti år til innførsel av flere tonn hasj. Borgarting lagmannsrett fant det bevist at Jensen hjalp narkotikadømte Gjermund Cappelen i hans mangeårige virksomhet med å smugle store mengder narkotika inn i landet.

Kriminalomsorgen kan ikke uttale seg om saken på grunn av taushetsplikt.

Elden: Viktig helsemessig

Jensen har siden straffeprosessen mot ham startet for snart ti år siden nektet straffskyld og ble til dels trodd av juryen i Borgarting lagmannsrett. Den fant ham skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til innførsel av hasj. Men gleden var kortvarig.

Fagdommerne satte juryens kjennelse til side kort tid etter, noe som innebar at hele saken måtte opp til ny behandling.

– Vi har jobbet over tid med denne løslatelsen, som har vært svært viktig helsemessig for Jensen, og måttet prioriteres fremfor gjenåpningsspørsmålet. Nå vil han få tid til å arbeide videre med straffesaken i fred og ro og gjenvinne sin helse. Det er en klok avgjørelse fra Kriminalomsorgens side, sier Elden til VG.

Jensens anke til Høyesterett ble ikke tillatt fremmet senhøsten 2020. En påfølgende klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for brudd på retten til en rettferdig rettergang ble også avvist.

Andre saker å lese

Russland: Vil ha bedre luftvern i Moskva

22-03-2023 Nyheter NTB-AFP - avatar NTB-AFP

Russland: Vil ha bedre luftvern i Moskva

Luftvernsystemene i Russlands hovedstad Moskva skal moderniseres, ifølge forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre med ny knallmåling

21-03-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre med ny knallmåling

Regjeringsmakten ville skiftet til borgerlig side dersom det var valg i dag, ifølge ny måling. Høyre får 34,6 prosent.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

21-03-2023 Nyheter NTB-TT - avatar NTB-TT

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.

Les mer i RingeriksAvisa

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

21-03-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. De påpeker brudd på barnekonvensjonen.

Les mer i RingeriksAvisa