tirsdag, 21 mars 2023 12:45

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

I tillegg til en rekke skyteepisoder, har det vært flere sprenginger i konfliktene som pågår mellom kriminelle nettverk i stockholmsområdet. Her jobber krimteknikere på åstedet for en kraftig eksplosjon ved et hus i Hässelby i nordvestre Stockholm i forrige uke. I tillegg til en rekke skyteepisoder, har det vært flere sprenginger i konfliktene som pågår mellom kriminelle nettverk i stockholmsområdet. Her jobber krimteknikere på åstedet for en kraftig eksplosjon ved et hus i Hässelby i nordvestre Stockholm i forrige uke. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.

– På kort sikt ser vi på ingen måte at vi har klart å bryte trenden, sier Niclas Andersson som har det operative ansvaret for politiets ekstrainnsats mot gjengvolden.

20. januar klassifiserte politiet den pågående voldsbølgen som en såkalt særskilt hendelse – en større, uforutsett hendelse som politiets normale aktivitet ikke er dimensjonert for. Volden er knyttet til konflikter mellom flere kriminelle nettverk i og rundt Stockholm.

Hittil i år er det registrert 83 skyteepisoder i hele Sverige, sju av dem med dødelig utfall.

Rundt 100 skytevåpen beslaglagt

To måneder senere pågår fortsatt politiets ekstrainnsats med uforminsket styrke. I tillegg til de mange etterforskningene som er i gang, konsentrerer politiet seg om offensiv innsats og forhindring av nye skyteepisoder og sprengninger, forklarer Andersson.

– Det er fortsatt mange voldshandlinger, men det pågår også et svært offensivt arbeid. Vi pågriper veldig mange og har beslaglagt svært mange våpen. Min vurdering er at vi hver dag forhindrer grov voldskriminalitet, sier han og beskriver situasjonen som svært anstrengt.

Han forteller at drøyt 70 pistoler og revolvere er beslaglagt siden slutten av desember. Politiet har også konfiskert over 20 automatvåpen og mer enn 30 kilo sprengstoff. I tillegg er svært mange personer fengslet.

– Jeg tror aldri det har sittet så mange i varetekt i Stockholm som nå. Vi er oppe i over 470 personer, noe som er utrolig mange, sier Andersson.

Tror på langsiktig effekt

Senest i helgen grep politiet inn og stanset trolig grove voldsforbrytelser, sier politilederen, som ikke ser noen tegn til at voldsspiralen er i ferd med å avta.

– Men vi mener at alt vi gjør nå, vil ha en langsiktig effekt. Vi tror denne kriminaliteten sakte kommer til avta og etter hvert komme ned på et lavere nivå.

Han sier det er vanskelig å vurdere hvor lenge spesialinnsatsen, som har fått kodenavnet Frank, kommer til å vare. Foreløpig ligger den fast til over sommeren, men den kan bli forlenget også etter det.

Pårørende angripes

Andersson ser med uro på utviklingen den siste uken der pårørende til gjengkriminelle ser ut til å ha blitt mål i flere grove voldssaker.

– Det er en bekymringsfull utvikling i feil retning, og den må vi få stanset. Vi jobber med bekymrede pårørende som henvender seg til oss, og vi vurderer situasjonen og forsøker å sette inn operative tiltak for å løse denne problematikken, sier han.

I tillegg til at det trengs langsiktig politiarbeid og innsats fra mange andre samfunnsaktører, mener han pårørende kan bidra til en løsning ved å hindre at barn og unge lokkes inn i kriminelle nettverk. Mange av de involverte i den siste tidens konflikter er svært unge.

– Vi har saker der barn i alderen 8 til 13 år er sosialisert inn i disse nettverkene. De blir forsøkt lokket inn med fordeler som skal få dem til å se opp til de kriminelle. Dette er en utvikling politiet ikke kan håndtere alene. Her må hele samfunnet mobilisere, sier Andersson.

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa