annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

torsdag, 07 juli 2016 11:46

Nå kommer elbilen IONIQ til Norge

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Hyundais ledelse har bedt ingeniørene og designerne sine om å lage fremtidens elektriske bil. En bil som skal oppleves som et reelt alternativ til tradisjonelle biler og bidra til at flere mennesker kan være med på det grønne skiftet. Nå er elbilen IONIQ her.

Hyundai har i flere år ligget i teten med hydrogenelektriske biler med null utslipp. Nå følger de opp med IONIQ, en bil som kommer i tre forskjellige utgaver. I høst lanseres Electric (EV)- og hybridmodellen (HEV) og i 2017 kommer ladehybriden Plug-in (PHEV). Dermed blir Hyundai det merket som tilbyr flest typer lav- og nullutslippsbiler på markedet.

24 minutters hurtiglading

Å lade batteriene på IONIQ Electric til 80 prosent tar 24 minutter med en 100 kW (DC) hurtiglader (CCS* Type 2 Combo 2). Bilen lar seg også lade via husholdningsnettet (AC), og med 32 Ampere lades bilen helt full på 4,5 timer med Type 2 Mennekes IEC-kontakt. Ladepunktet på bilen er det samme som hvor man fyller bensin på biler med forbrenningsmotor.

Maksimal rekkevidde

Å velge batteri til elbiler er alltid ett kompromiss mellom vekt, størrelse, pris og effekt. For Electric mener Hyundais ingeniører at rekkevidden på 280 km utnytter dagens batteriteknologi best mulig mht pris og vekt. Dette er gjort mulig ved utstrakt bruk av lettmaterialer i bilens konstruksjon.

Konkurransedyktig pris

Hyundai IONIQ Electric (EV) har startpris på 239 950,-, mens IONIQ Hybrid (HEV) har startpris på 264 950,-, begge prisene inkl. frakt.

Sparte over 12 kilo på å bruke aluminium

For å oppnå maksimal effekt av batteriene har ingeniørene gjort bruk av gjenvinnbare- og økologiske materialer. Eksempler på dette er naturlig plastikk, pulverisert tremasse, sukkerrør og vulkansk sten i interiøret. Også maling fra soyaolje er brukt til å skape skinnende metallfarger. Lettvekstaluminium er brukt på både panser og bagasjelokk, noe som sparte 12,4 kg sammenlignet med vanlig stål. Et annet eksempel på bruk av lettvekstmaterialer er bagasje-rullegardinen som er 25 prosent lettere enn tilsvarende gardiner i andre Hyundai-modeller.

En bil med mye utstyr

For en bil som skal hevde seg helt i toppen, ikke bare med hensyn til utslipp, er det naturlig at IONIQ kommer med både Android Auto og Apple Car Play. Med disse systemene kan man kontrollere smarttelefonens musikk, telefon eller navigasjon via bilens skjerm. I tillegg er bilen også satt opp med TomTom LIVE kartoppdatering i syv år, og den har selvfølgelig DAB+,  bluetooth og trådløs lading av smarttelefon. Alt bidrag til sikrere kjøring.

Strømlinjeformet kjørekomfort

Hyundai har ønsket å lage en bil som kjører godt og oppleves som behagelig og trygg. Det innebærer å isolere slik at dekk-og motorstøy blir holdt på et minimum. Blant annet er frontvinduet tykkere enn vanlig og ikledd støyreduserende film.

Bilen har også blitt en av verdens mest strømlinjeformede med en luftmotstand på 0,24 (CD-verdi), tilsvarende Tesla S, Toyota Prius og Hyundai Sonata Hybrid. Alle helt i verdenstoppen mht lav luftmotstand.

Også spesialdekkene fra Michelin har lav rullemotstand og bidrar til lengre rekkevidde og bedre komfort.

Avansert og ekstra sterkt stål utgjør 53 prosent av IONIQs konstruksjon. Det sikrer bilens stivhet og gir dynamiske kjøreegenskaper. IONIQ er selvsagt konstruert for maksimal beskyttelse og minimum påvirkning på passasjerer i tilfelle et uhell.

Hybridmotorer

De to hybridversjonene av IONIQ kommer med en 1, 6 liters bensinmotor med fire sylindre som yter 105 hk (147 Nm). Koblet med en seks-trinns dobbeltclutch girkasse byr bilen på en dynamisk og morsom kjøreopplevelse. Sammen med en elektrisk motor blir IONIQ også svært gunstig både mht utslipp og forbruk.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent