annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

fredag, 30 september 2016 07:46

Unngå elgkrasj – Ta fareskiltene på alvor!

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Det er mer liv i skogen nå på høsten. Viltdyr som elg og hjort vandrer mer og risikoen for å møte et dyr på ville veier er derfor større. – Jegere og bærplukkere bidrar til større bevegelse blant dyrene, og i høstmørket blir det ekstra vanskelig å oppdage dem i tide. Vær oppmerksom, sett ned farten og ta fareskiltene på alvor, oppfordrer Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tusenvis av elg, hjort og rådyr krysser landets veier hvert døgn, og de kommer alltid brått på trafikantene. Over 5000 hjortedyr blir drept i trafikken hvert år.

- I snitt dør femten hjortedyr hver eneste dag i møte med bil, buss eller tog. De fleste blir drept når de beveger seg mellom hvile- og beiteplass rett før soloppgang og i skumringen om ettermiddagen, sier Engebretsen.

Et varselskilt er satt opp for en grunn, nemlig at det er en reell fare for at et dyr kan komme ut i veien. Men alt for få roer ned farta og skjerper oppmerksomheten når de passerer et fareskilt.

Kampanjen «Vilt på ville veier»: Skal få viltpåkjørslene ned

- Du setter deg selv og andre i fare når du ikke følger skiltingen. I tillegg er det ille at flere tusen hjortedyr må bøte med livet hvert eneste år, bare fordi vi skal komme to-tre minutter raskere frem til målet, mener Engebretsen.

Elgen er det største hjortedyret og er derfor den verste å kollidere med. Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer.

- Når du ser et fareskilt som viser stor elgfare, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig. Skulle en ulykke inntreffe, plikter du å varsle om påkjørsel av dyr - selv om du tror det er uskadd, avslutter Engebretsen.


NAF har følgende tips til landets sjåfører:

  • Vær oppmerksom – la GPS og mobiltelefon hvile mens du kjører.
  • Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne.
  • Viltet er generelt mer på vandring i skumringen om ettermiddagen og grålysningen om morgenen, og mer på natten enn på dagen.
  • Hjortevilt går gjerne i små familieflokker på vinteren. Ser du et dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere.
  • Vær forberedt på at dyret kan begynne å løpe foran bilen, spesielt ved høye brøytekanter. Senk farten og ikke stress dyret.
  • Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien.
  • Sørg for godt og riktig justerte lys på bilen.
  • Hold avstand til bilen foran.
  • Dersom sammenstøt synes uunngåelig – sikt bak på dyret og brems ned så mye du kan.
  • Om du kjører på et dyr som blir skadet, er det viktig å kontakte politiet. De vil ta kontakt med den lokale viltnemnden som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr.
Sist redigert fredag, 30 september 2016 07:50
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent