annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

onsdag, 14 juni 2017 09:43

Lurt å gi bilen en sommersjekk

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
FERIEKLAR BIL: Sjekk av kritiske punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før man legger ut på langtur, råder bransjefolk. FERIEKLAR BIL: Sjekk av kritiske punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før man legger ut på langtur, råder bransjefolk. Foto: Colourbox

Foran lange ferieturer med tung last er det smart å gi bilen en ekstra sjekk, mener fagfolk. Godt vedlikehold minsker risiko for trøbbel underveis.

– Klargjort bil før ferien starter er en god forsikring mot vanskeligheter langs veien, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Han mener sjekk av kritiske punkter som olje, kjølevæske, dekk, bremser og batteri bør være en fast rutine før man legger ut på langtur.

– Lange service-intervaller kan lett bli en sovepute for mange, ved at oppmerksomheten rundt bilens løpende helsetilstand svekkes. Resultatet kan bli økt slitasje, kostbare skader og i noen tilfeller plutselig stans med behov for akutt veihjelp, sier Hansen.

Ifølge ABL-sjefen kunne mange slike ubehageligheter vært unngått dersom flere hadde svingt innom verkstedet for en sommerklargjøring på forhånd.

Jevnlig vedlikehold

– Faste serviceprogrammer kan nok forlede en del bileiere til å glemme det forebyggende vedlikeholdet. Mange kommer bare når en varsellampe lyser. Det blir litt det samme som å vente med tannlegebesøket til det gjør vondt i en tann, sier Bjørn Skogstad, salgssjef i Mekonomen.

Han mener flere burde bytte ut gammel motorolje og slitte dekk i forkant av ferien istedenfor å vente til etterpå, dersom behovet for dette uansett er nært forestående.

– Jevnlig vedlikehold er nødvendig for alle typer biler, uavhengig av motorteknologi. Dette omfatter også el-biler, selv om selve sjekklisten for disse kan se litt annerledes ut.

Mekonomen har etablert et eget verksted for el-biler i Asker.

– Bremsene på el-biler brukes mindre og annerledes enn på andre biler, og er mer utsatt for å sette seg fast og kanskje ruste. En årlig service for blant annet å smøre opp og gjøre rent bremsene er derfor viktig, sier Skogstad.

Batteritrøbbel

Startvansker er en gjenganger langs norske veier, også om sommeren.

– Det er en utbredt misforståelse at flatt batteri er noe som bare er aktuelt i den kalde årstiden. Tall fra alarmsentralene viser at problemet er like aktuelt i feriemånedene, sier Hans Ole Høidal, ansvarlig for bilprodukter i Defa.

Hans råd er å sjekke batteriet før ferien starter og sørge for at det er fulladet.

– Dessuten er det lurt å ha med en kompakt batterilader i bagasjen. Det er en rimelig forsikring mot problemer underveis, sier Høidal.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent