annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

onsdag, 02 september 2015 09:04

Helt nye Kia Sportage

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Helt nye Kia Sportage har en attraktiv og sporty design, et moderne interiør og mye nytt utstyr. Nye og oppgraderte motorer og gearkasser gir økt effektivitet, høyere ytelse og bedre kjøreegenskaper. En ny versjon, GT Line, er utviklet med tanke på kunder som søker en mer sportslig design og kjøreopplevelse.

Fjerde generasjon Kia Sportage har verdenspremiere på Frankfurt International Motor Show, 15 September 2015.

Kia Sportage produseres på Kias fabrikk I Žilina, Slovakia, og er merkets bestselger på det europeiske markedet med mer enn 97,000 solgte biler i 2014.

Dristig design
Den nye designen signaliserer kraft og smidighet, og mest endring er det i fronten. Lyktene er ikke lengre integrert med grillen, men løftet bakover for et mer definert panser. Kias gjenkjennelige grill er lavere og bredere, og gir mer volum så bilen ser kraftigere ut - til tross for at bredden ikke er endret fra foregående modell. GT Line modellene har de karakteristiske LED tåkelysene ‘ice-cube’, inspirert av cee’d GT.

Helt nye Sportage beholder sin gjenkjennelige profil, men lengden har økt med 40 mm (til 4,480 mm) og akselavstanden med 30 mm. Mer markante hjulbuer og skarpere linjer gir et mer dynamisk, muskuløst utseende.

De horisontale formene bak understreker bilens bredde. Inspirert av konseptbilen Kia Provo er de slanke baklyktene kombinert med en linje i hele bilens bredde, mens blinklys og ryggelys er separert og flyttet lavere for å gi mer tyngde og stabilitet. Kia Sportage GT Line har doble eksosrør og metall plater foran og bak for et sportsligere uttrykk. Den nye designen er mer aerodynamisk som et resultat av designen på støtfangerne.

Nye Sportage vil leveres med 16-, 17- eller 19” lettmetallfelger, mens GT Line leveres med 19” felger som standard.

Moderne interiør
Interiøret i Sportage er vesentlig endret, og der vi ser størst forbedring. Designerne har lykkes i å skape et førerorientert miljø med en enkel og moderne design. Materialkvaliteten er høyere, og det er større innslag av myke materialer, stoff, skinn og stiknings-sømmer som gir et luksuriøst utseende. Horisontale linjer understreker bredden, og gir et romslig og sportslig inntrykk.

Dashbordet er delt inn i to soner; en «visnings-sone» som gir nyttig informasjon via instrumentpanel og en 7.0- eller 8.0” skjerm i senter, samt en «kontroll-sone» som er ergonomisk utformet med alle funksjoner godt synlige under kjøring. GT Line-versjonen har en mer sportslig kupé, med d-formet skinnratt, konsoll i sort pianolakk og aluminiumspedaler.

Bedre plass og forbedret komfort
Økte mål både utvendig og innvendig gjør dette til den mest praktiske Sportage noensinne. Kupéen er romsligere, og i tillegg til bedre plass kan fører og passasjerer nyte godt av flere forbedringer: setene er redesignet, og kan leveres med både varme og ventilasjon foran. Elektrisk justerbart fører- og passasjersete foran øker sittekomfort, og stivere seterammer minsker vibrasjon. Setevekten er redusert med 2,5 kg per sete.

Gulvet er 40 mm lavere uten at dette går ut over bilens bakkeklaring, og 30 mm høyere bakseter gir en bedre og mer komfortabel sittestilling. Også baksetene kan leveres med to-trinns varmeregulering.

Sikten fra bilen er bedret både forover og bakover. A- og C-stolpene er slankere, sidespeilene er plassert noe lavere og bakvinduet er litt større. Panorama soltaket er gjort lengre, og til sammen gir dette bedre oversikt, og en lysere og luftigere kupé.

Bagasjerommet er større og øker fra 465 til 503 liter (VDA), og er mer praktisk: gulvet kan settes i to posisjoner og har et oppbevaringsrom under.

Sikkerhetsutstyr
Fjerde generasjon Sportage er designet for å møte de tøffeste krav når det gjelder kollisjonstester. Utstrakt bruk av høyfast stål gir sterkere karosseri, og er benyttet for å styrke A-B og C-stolpene, takkonstruksjonen og hjulbuer.

Passive sikkerhetssystemer er standard, og den nye modellen kommer med det siste innen aktive sikkerhetssystemer:

  • Autonomous Emergency Braking (AEB), Autobrems for bykjøring, landevei og fotgjengere.
  • Lane Keeping Assist System (LKAS), filskiftvarsler med automatisk korrigering.
  • High Beam Assist (HBA), automatiske fjernlys
  • Speed Limit Information Function (SLIF), skiltgjenkjenning og fartsbegrenser
  • Blind Spot Detection (BSD) with Lane Change Assist (LCA), Blindsonevarsler
  • Rear Cross Traffic Alert (RCTA), varsler for kryssende trafikk bak bilen når den rygger

En mer raffinert kjøreopplevelse
Nøkkelen til økt komfort er tiltak gjort for å redusere støy og vibrasjon. Karosseri og felger er stivere enn på foregående modell, og setene har fått ny design. Nye Kia Sportage har mindre støy enn mange av konkurrentene, og er nå en av de beste i sin klasse.

Kjørekomfort, stabilitet og respons er også forbedret. Oppgradert fjæring, kombinert med 40 mm lengre akselavstand, gjør at bilen takler dårlige veiforhold, og gir mer kjøreglede med økt respons og redusert understyring.

GT Line modellene får eget hjuloppheng som gir et noe strammere oppsett uten å kompromisse med komforten.

Det elektroniske håndbrekket skrur seg automatisk på når motoren slåes av.

Kia Connected Services og trådløs lading
Det nye navigasjonssystemet kommer med en 7.0- eller 8.0” skjerm som støtter DAB digital radio. Med Kias Connected Services får man informasjon som live trafikkoppdatering, varsling av fotobokser, værmelding og lokale søk. Systemet driftes av TomTom®, og vil være gratis for kundene i hele syv år fra bilkjøpet.

Som første bil i C-SUV segmentet får nye Sportage trådløs lading for telefon og tablets. Systemet viser telefonens ladestatus i instrumentpanelet, og har et sikkerhetssystem som forhindrer overoppheting under bruk.

Annet nytt utstyr vil være: ryggekamera med markeringslinjer, automatisk bakluke og dynamisk justerbare hovedlys som følger rattutslaget for bedre sikt i mørket.

Motorer og gearkasser
Mange av motorene er videreført i nye Sportage, men er oppgradert for bedre effektivitet, NVH og ytelser. En ny 1.6-litre T-GDI (turbo gasoline direct injection) er tilgjengelig for første gang i Sportage, og benyttes eksklusivt for GT Line versjonen.

Kias nye 7-trinns automatgearkasse gir raskere gearskift og håndterer høyere dreiemoment.

2016 Kia Sportage i salg fra Q1 2016
Nye Kia Sportage kommer for salg i Europa i Q1 2016, og lanseres i Norge i februar. Som alle Kias modeller solgt i Europa, har Sportage den unike 7 års / 150.000 km garantien. Flere tekniske spesifikasjoner offentliggjøres nærmere lansering.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent