fredag, 15 januar 2021 09:55

Glatte veier, snø og andre bilister: Dette er det som bekymrer oss mest i trafikken

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Glatte veier, snø og andre bilister: Dette er det som bekymrer oss mest i trafikken Foto: Goodyear

Det finnes flere ting som kan gjøre bilister urolige i trafikken – ikke minst om vinteren. En ny undersøkelse fra Goodyear viser at glatt is, snøfall og andre bilister er det som bekymrer oss mest. Men til tross for at vinterens snø og is er uromomenter, viser undersøkelsen at bare hver andre nordmann tilpasser bremsingen under vinterkjøring.

Goodyears nye undersøkelse, Dekkbarometeret, har undersøkt hvordan nordmenn forholder seg til vinterkjøring. Der fremkommer det at glatte veier er det som bekymrer mest i trafikken. Deretter kommer andre bilister og kraftig snøfall. Å kjøre om vinteren kan være utfordrende og krever at bilistene tilpasser kjøringen sin. 80 prosent svarer at de reduserer hastigheten når de kjører bil om vinteren, og nesten like mange, 77 prosent, holder større avstand. Men bare drøyt halvparten oppgir at de også bremser tidligere. Sju av ti synes samtidig at kjøringen deres på vinterføre er god eller veldig god. Det er tydelig at menn rangerer sine egne evner høyere enn kvinner gjør. Hver fjerde mann svarer at de er veldig gode, mens bare hver åttende kvinne svarer detsamme.

– Vinterføre kan innebære alt fra regn og et par plussgrader til kraftige snøfall og plutselig glattis. Det er viktig å tilpasse kjøringen ut fra de rådende værforholdene og å passe på at man kontrollerer dekkenes tilstand før man beveger seg ut i trafikken. Å være ute i god tid blir ekstra viktig når føret er utrygt. Da har man tid til å ta det rolig og senke farten, to faktorer som reduserer risikoen for ulykker, sier Jenny Wahlsten, Acting Marketing Manager hos Goodyear.

Goodyears tips: Tenk på dette når du kjører om vinteren

1. Ha kontroll med hastigheten

Våte og isete veier gir dårligere grep, noe som gjør det vanskeligere å ha kontroll på bilen hvis du kjører for fort. Broer er ofte utsatt for is, så pass på å tenke på farten når du kjører over dem. Regn, is og snø øker også bremselengden, noe som gjør det enda viktigere å redusere hastigheten så du kan stoppe fortere.

2. Kom deg løs

Mye snø og slaps øker faren for å bli sittende fast, og da er det viktig å vite hva du bør gjøre for å komme deg løs. Å gasse kraftig virker som oftest mot sin hensikt, og du kan bli sittende dypere i snøen siden hjulene begynner å spinne. Sett heller bilen i et høyere gir og prøv å kjøre langsomt bort. Det lavere dreiemomentet gir bedre grep uten at dekkene spinner.

4. Underkjølt regn

Vær oppmerksom når det gjelder underkjølt regn. Regnet fryser ved kontakt med den kalde bakken, og veien blir glatt. Et par varselsignaler er hvis regnet fryser på frontruten, og at det slutter å sprute fra bilen foran. Da må du passe på å være ekstra oppmerksom og forsiktig.

5. Plutselig glattis

Glattisen synes ofte ikke, noe som gjør den vanskelig å oppdage og ekstra farlig. Til tross for tørt føre på en strekning kan glattisen plutselig dukke opp. Dette gjør kjøringen ekstra risikabel, spesielt hvis bilen er utstyrt med sommerdekk. Denne typen glatt føre er vanlig ved skogspartier og broer eller veier langs vann.

3. Vær forberedt

Gamle og utslitte vinterdekk gir deg ikke gode forutsetninger for vinterkjøring, så pass på å kontrollere antall pigger, lufttrykk og mønsterdybde i god tid før det er på tide å bytte dekk. Men forbered også bilen på andre områder, med tepper, lommelykt, førstehjelpsskrin og annet som kan være bra å ha ved uforutsette hendelser.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er utført av opinions- og markedsundersøkelsesselskapet YouGov på oppdrag fra Goodyear. I løpet av perioden 10. oktober til 5. november 2020 har de gjennomført til sammen 1 011 intervjuer via Internett med menn og kvinner over 18 år med førerkort i Norge.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent