onsdag, 14 april 2021 09:13

Billia og Bauda med storutvidelse

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Billia og Bauda med storutvidelse Illustrasjonsfoto: NTB

Bilia vil overta forhandlerne ved Funnemark AS i Porsgrunn, Larvik, Seljord og Notodden, samt Funnemark Sandefjord AS. Bauda overtar forhandlerne i Funnemark AS på Kongsberg og Hokksund. Avtalene forutsetter godkjennelse fra Konkurransetilsynet.

Funnemark Eiendom AS ved eier Egil Funnemark har inngått avtale med Bilia Personbil AS og Bauda AS om overtakelse av sine bilforhandlervirksomheter.

Funnemarks bilvirksomhet har en historie helt tilbake til år 1914, og består i dag av syv forhandlere med Toyota og Mercedes-Benz i Vestfold og Telemark, samt Viken fylke. Virksomheten har 180 ansatte, og solgte 4.600 nye og brukte biler i 2020, med en tilhørende omsetning på 1,6 milliarder kroner. Med en nasjonal andel på 10 prosent er Funnemark Norges nest største Toyota forhandler.

- Vi i Bilia har i lengre tid ønsket å forsterke og ekspandere vårt strategiske partnerskap med Toyota, og er meget tilfredse med nå å få muligheten til å ta over Funnemark sine bilvirksomheter i Porsgrunn, Sandefjord, Larvik, Seljord og Notodden sier Frode Hebnes hos Bilia Personbil AS.

Fakta om foretakene

Toyota Norge AS eies 100 prosent av Toyota Motor Europe, er et nasjonalt markedsførings- og salgsselskap for Toyota- og Lexus biler, deler og tilbehør i Norge. Fra hovedkontoret i Drammen jobber Toyota Norge tett opp mot nesten 100 forhandlere og avdelinger over hele Norge – fra Farsund i sør til Longyearbyen i nord. Selskapet har de siste årene hatt en omsetning på rundt fem milliarder kroner årlig.

Bilia Personbil AS er et datterselskap av børsnoterte Bilia AB som gjennom virksomhet i 5 land (Sverige, Norge, Luxemburg, Belgia og Tyskland), og 137 lokasjoner med 4.600 medarbeidere, solgte 95.000 nye og brukte biler og omsatte for 30 milliarder kroner i 2020. I Norge representerer Bilia bilmerkene Toyota, Lexus, BMW, MINI og Volvo, og er totalt sett landets tredje største forhandlergruppering med en omsetning i 2020 på 8,3 milliarder kroner, og over 20.000 solgte nye og brukte biler ved 27 lokasjoner og med 1.200 medarbeidere. I 2015 ble Bilia forhandler av Toyota og Lexus i Norge gjennom oppkjøpet av Toyota Hell Bil AS i Trøndelag og Toyota Horten Tønsberg AS i Vestfold, som i dag er konsolidert inn i Toyota Bilia AS, et datterselskap til Bilia Personbil AS.

Bauda AS er morselskapet i Bauda-konsernet som består av 7 Toyota-forhandlere, hvorav 4 også representerer Lexus; Toyota Asker og Bærum AS, Toyota Drammen AS, Toyota Hønefoss AS, Toyota Oslo AS, Toyota Romerike AS, Toyota Sør AS og Toyota Østfold & Follo AS. Konsernets virksomhet drives fra 18 lokasjoner på Østlandet, samt Kristiansand. Bauda-forhandlerne står i dag for i overkant av 37 % av det totale Toyota-salget og 45 % av det totale Lexus-salget i Norge. I 2020 omsatte konsernet for 4 milliarder kroner og solgte ca. 16 000 nye og brukte biler, og har 760 medarbeidere. Bauda AS eies av Baumann-familien med 60 % og Toyota Motor Europe med 40%.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent