torsdag, 30 september 2021 11:04

SUV-dominans

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
INVASJON: I slutten av august kom første ladning med Tesla Model Y til Norge. Dette er en av flere SUV-modeller som har blitt lansert det siste året. INVASJON: I slutten av august kom første ladning med Tesla Model Y til Norge. Dette er en av flere SUV-modeller som har blitt lansert det siste året. Foto: Morten Abrahamsen / NTB

Det siste året har det kommet en rekke nye SUV-modeller. Nå er over 60 prosent av de nye bilene som leveres i Norge, av denne typen.

Ved utgangen av fjoråret var kompaktbiler det mest populære segmentet i Norge blant nybilene. De hadde en markedsandel på 24 prosent og lå dermed et godt stykke foran de kompakte SUV-ene med en andel på 16 og de mellomstore SUV-ene rett bak.

Dette har forandret seg kraftig i år.

Kompaktbil-segmentet er nå passert av de tre SUV-segmentene, ifølge statistikken fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Kompaktbilene ligger nå på fjerdeplass, også bak de store SUV-ene, og har en markedsandel på 14 prosent.

– Vi ser også at prisnivået på mange av de nye SUV-ene, som i stor grad er elbiler, er tilpasset store kjøpegrupper. Dessuten gjør lav rente det gunstig for mange å kjøpe ny bil nå. I tillegg er elbiler rimelige å bruke og eie, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV i en pressemelding.

Mellomstore

Det er særlig blant de mellomstore SUV-ene veksten er stor, og det er også her det er levert aller flest biler. Sammenligner man samme periode i fjor, er årets tall langt over en dobling.

En rekke nye elbilmodeller, som Volkswagen ID. 4, Skoda Enyaq, BMW iX3, Ioniq 5 og Tesla Model Y, selger svært godt. Men det er faktisk ingen av dem som selger aller best – det er det hybriden Toyota RAV4 som gjør.

Så langt i år står SUV-ene samlet for 63 prosent av nybilsalget. Av 116.771 førstegangsregistrerte nye personbiler fra nyttår og fram til 12. september er det 73.461 SUV-er.

Solberg Thorsen i OFV mener likevel at dette ikke nødvendigvis betyr at «alle vil ha SUV».

– De høye salgstallene for denne type nye biler gjenspeiler heller at det er ulike nye SUV-modeller som dominerer tilbudet i markedet.