onsdag, 14 september 2016 09:14

Samstemt om sotede farger

Skrevet av Bjørg Owren
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
LUNT: De sotaktige fargene luner LUNT: De sotaktige fargene luner Foto: Butinox Interiør, Borge

Ta en farge – blå, rød, grønn eller gul – og tilsett en god dash sort. Der har vi høstens interiørfarger.

Når malingsindustrien, tapetleverandører og innkjøpere til gave- og interiørforretninger presenterer nyheter i disse dager, har de én ting felles: Alle satser på at Kari og Ola er ferdig med hvitt. Etter 20 år med hvit interiørmote er det nok. Vi har sett tendensen en stund, men nå kommer bølgen for fullt.

Sotede farger

Før kalte vi fargene grumsete og skitne. Nå kaller vi dem elegante, sofistikerte og lune. Eller ganske enkelt sortaktige, eller sotede farger.

– De sotede fargene passer godt til det nordiske klimaet. De er med på å gi interiøret et lunt inntrykk, sier Jenny Bull Gustavsen, fargesjef i Butinox Interiør.

Stine Norli fra faghandelkjeden Nordsjö Idé og Design har også stor tro på sotede farger.

– «Alle» har grå sofa. Ved å male veggene i en sortaktig farge får man en helt ny stil, sier hun.

Tapet matcher

Som forbrukere vil vi bli møtt med en massiv og entydig fargestemme denne høsten, for tapetleverandørene satser også på sotede farger.

Birgit Torkildsby hos tapetleverandøren Borge mener dette er en naturlig utvikling. Fargetrenden er en del av den store grønne bølgen der vi lengter etter et liv mer i pakt med naturen og «slow living».

– Dette er godt for oss i Norge. Vi må ha farge, slår hun fast.

Personlig

De grumsete fargene hadde også en sentral plass under høstens Oslo Design Fair, tidligere Gave- og Interiørmessen. Her ble både private og butikkeiere oppfordret til å bruke mer farger.

– Det er viktig å ta egne valg, og skape en identitet. Ikke tenk A4, sa stylist Alessandro D’Orazio i en sofaprat med messesjef Grete Sivertsen. Sammen med tre andre stylister stod han for høstens tendensutstilling. Her var sotede farger høyst til stede, ikke bare på ting og tang, men som rammen for interiøret.