mandag, 12 desember 2016 12:51

Enkelt å lage hjemmelaget surkål

Skrevet av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Enkelt å lage hjemmelaget surkål Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Det er ingen kunst å lage surkål, og kål er råvare som er lett å få tak i og som holder seg godt gjennom vinteren. Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan gjerne kokes dagen i forveien for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen.

Lukter og smaker, tradisjoner og kompromisser. Julen er en høytid vi har mange følelser knyttet til. Barndomsminner vi tar med oss eller tradisjoner vi innfører selv.

- For meg er duften av surkål, pynting av juletreet og grevinnen og hovmesteren på TV lille julaften noe av det som ikke skal endres på, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Selve julemiddagen står svært sterkt hos mange, og i en ny undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften. Fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler.

Bare én av fire lager surkålen selv

Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke. Det viser seg at 52 % ikke vet hvordan man lager hjemmelaget surkål. Dette viser ferske tall fra Epinions undersøkelse gjennomført i Norge i november 2016.


Dette trenger du for å lage surkål til 4 personer:

750 g hodekål

2 epler (kan sløyfes)

1 ts salt

ca. 2 ts karve

2½ dl vann eller kraft

2 ts 7 % eddik

2 ts sukker

Slik gjør du det:

Del hodekålen i to og fjern de ytterste bladene og den grove "stilken".

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og eplebiter i en kjele.

Tilsett kraft eller vann, og kok opp. La alt trekke i ca. 45 minutter.

Rør godt innimellom.