tirsdag, 09 mai 2017 19:05

Mal døren synlig

Skrevet av Trine Midtsem/ifi
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
KLASSISK: Døren er malt i farge 970 Mørk Brun, som gir et elegant uttrykk, noe mykere enn sort. Omrammingen er grå; 954 Aske. KLASSISK: Døren er malt i farge 970 Mørk Brun, som gir et elegant uttrykk, noe mykere enn sort. Omrammingen er grå; 954 Aske. Foto: Butinox Futura

Det bør ikke herske noen tvil om hvor inngangsdøren befinner seg. Gi den farge! Vi lar oss inspirere av fargerike inngangsdører rundt i verden. Minnebrikker fylles av fine bilder, men når vi skal fargesette vår egen dør, faller valget gjerne på en mer tradisjonell og nøytral kulør.

Når husets hoveddør har samme farge som dørene til terrassen, boden, altanen og utleieleiligheten, kan den noen ganger være en utfordring å lokalisere. Gir du den derimot en farge som ikke finnes ellers på huset, tydeliggjør du for besøkende hvor de skal gå, og setter samtidig et personlig preg på inngangspartiet.  

Gir huset karakter og identitet

– Vi ser hvor tøft det kan bli, å velge en utradisjonell farge på inngangsdøren. Når den skiller seg fra resten av fargene, gir den nærmest huset personlighet, sier Anders Hvinden hos Butinox Futura.

Lone Bjørslev Kisbye hos Flügger stemmer i, og understreker at døren er et viktig element i husets utvendige arkitektur.

– Det er her du ønsker gjestene velkommen, og her de opplever førsteinntrykket av både hus og beboere, tilføyer hun.  

Tilpass fargen til bygning og omgivelser

Det er viktig å se seg litt rundt før dørfargen bestemmes. Stil og størrelse på huset, vegetasjon tett på og nabohus er noen av faktorene som kan påvirke fargevalget.

– Når du skal velge farge til hoveddøren er det viktig å respektere husets arkitektur og alder. Dette gjelder ikke minst med tanke på glansgraden. Det er stor forskjell i uttrykket på høyglans og matt, sier Bjørslev Kisbye.

Et overkommelig prosjekt

Inngangsdører flest er ikke større enn at det er fullt mulig å pusse dem opp uten å miste motet. Blant annet tillater flere av dagens malinger at det påføres to strøk på en dag.

– Dørblader har en høvlet flate, hvor dør- og vindusmaling som flyter godt gir en pen finish. Når man attpåtil kan male to strøk på en dag, er det ingen unnskyldning for å la være. Bruk restene kreativt – gi nytt liv til hagemøbler og utepotter! Det har jeg selv gjort, med stor suksess, avslutter Anders Hvinden.

inngang dempet eleganse
DEMPET ELEGANSE: Vakkert blåmalt mot stenveggen, i fargen Antikblå. (Foto: Flügger)

inngang klar tale
KLAR TALE: Denne knallrøde døren oser av energi, og ønsker varmt velkommen. Farge RAL 3001. (Foto: Chera Westman/ifi.no)