onsdag, 13 mai 2020 19:14

Nok utsettelser: Fem partier på Stortinget vil ha et nytt selskap for jernbaneutbygging

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Stortinget er misfornøyd med takten i norsk jernbaneutbygging. Nå krever flere partier en gjennomgang av jernbanereformen. Stortinget er misfornøyd med takten i norsk jernbaneutbygging. Nå krever flere partier en gjennomgang av jernbanereformen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er sammenbruddet for Intercityplanene som får partiene til å kreve full gjennomgang av norsk jernbaneutbygging.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å utsette byggingen av et sentralt dobbeltspor mellom Oslo og Hamar med to år. Det har fått flere partier til å reagere, skriver Aftenposten.

Lengst går Frp, som i en pressemelding går inn for å opprette et nytt selskap – Nye Baner – etter modell av regjeringens veiselskap Nye Veier.

– Nye baner trengs for å få mer jernbane for pengene. Vi kan ikke fortsette å se at nye jernbaneprosjekter sprekker med milliarder på milliarder. Vi trenger nye tanker, nye ideer og nye muligheter for å sikre at vi får bygget ut et moderne og fremtidsrettet jernbanenett innenfor fornuftige rammer, sier Frps samferdselspolitiske talsmann Bård Hoksrud.

Aps samferdselspolitisk talsmann Sverre Myrli sier til Aftenposten at partiet ønsker en full gjennomgang av det store Intercityprosjektet, og mener at det er åpenbart at regjeringen har mistet kontrollen med prosjektet.

Også regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF ber sin egen regjering om å «vurdere styringsstrukturen mellom Jernbanedirektoratet, Bane Nor og Samferdselsdepartementet, som en del av gjennomgangen av jernbanereformen».

NTB