onsdag, 10 februar 2021 08:09

Ikke kast stilken!

Skrevet av Even Ramsvik / NTB
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Stjernekokken Even Ramsvik (35) vil gjøre det enkle perfekt - med en personlig vri. Ramsvik har vært innehaver av en Michelin-stjerne med restauranten Ylajali, og har høstet mange gullmedaljer både alene og sammen med Kokkelandslaget. I dag er han daglig leder for Lava Oslo, et kokkekollektiv med 15 restauranter i Oslo og omegn. Stjernekokken Even Ramsvik (35) vil gjøre det enkle perfekt - med en personlig vri. Ramsvik har vært innehaver av en Michelin-stjerne med restauranten Ylajali, og har høstet mange gullmedaljer både alene og sammen med Kokkelandslaget. I dag er han daglig leder for Lava Oslo, et kokkekollektiv med 15 restauranter i Oslo og omegn. FOTO: Cornelius Poppe / NTB

Denne uka redder vi både en blomkålstilk og en potte slitne urter fra meningsløs fortapelse.

De mest spennende kreasjonene oppstår gjerne når man vil finne et bruksområde for noe som ellers er et problem. Mange av våre etablerte, tradisjonsrike retter har nok oppstått den på den måten – som svar på utfordringer som måtte løses. Utfordringen kan ha vært alt fra en kostnad eller en utløpsdato til utfordrende logistikk. Dette har satt den kreative kraften i sving.

Selv elsker jeg slike utfordringer på hjemmebane, ikke minst knyttet til utløpsdato. Hvis råvarer er farlig nær å havne i søpla, gir det meg stor glede å kunne gi dem nytt liv på tallerkenen.

Vi kaster for mye mat i Norge, det er ukas utfordring. Her er en rett som redder både blomkålstilken og den halvvisne urtepotta! Stilken skal faktisk få spille hovedrollen, mens urtene skal bli til urtepulver. Vi skal bruke den ekstremt nyttige teknikken «tørking», som funker på både urter som henger med hodet, slappe grønnsaker, rynkete frukter og halvgamle sopper. Alt dette kan nemlig dehydreres fullstendig for å få nytt liv!

De tørkede urtene skal vi knuse til et pent og smaksrikt pulver. Generelt kan de tørkede råvarene brukes som smaksforsterker i supper, gryter og sauser.

Om du er av det ekstra ambisiøse slaget, er det også veldig moro å lage sin egen turmat: Fyll ziplock-poser med tørkede urter, sopper og grønnsaker, gjerne sammen med en skje med smør, litt salt, krydder og kokte gryn. Vel framme på leirplassen koker du opp vann på en primus eller over et bål, og slår det kokende vannet over den medbrakte maten. La miksen svelle til du kjenner bitene ikke er harde lenger, og måltidet er klart.

Ønsker du noen animalske proteiner i turmaten, kan du bruke tynne skiver av spekemat, men pass i så fall på å justere saltmengden i miksen. Om du vil ha smak av skalldyr, kan du kjøpe gode produkter med tørkede skalldyr i asiatiske butikker. Samme sted finner du også mange sauser som kan gi tursuppen din morsomme kvaliteter.

Krydderbakt blomkålstilk med blomkålkrem og urtepulver

mat
REDNINGSAKSJON: Mye av dette kunne havnet i søpla. I stedet ble det et lekkert måltid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ingredienser (2 personer)


1 hel blomkål

2 egg

2 ss kapers

4 ss meierismør

1 potte estragon

5 dl helmelk

2 ts fennikelfrø

1 ts knust sort pepper

0,5 ts anisfrø

solsikkeolje

salt

kajennepepper (kan droppes)

Framgangsmåte

Del opp blomkålen ved å skjære vekk med en kniv av alt av buketter, så du står igjen med et «tre» av stilker.

Legg bukettene i en kjele sammen med melken. Kok til blomkålbukettene er møre. Sil av blomkålbukettene, men ta vare på melken også. Blomkålbukettene kjøres helt glatte i en blender, kjøkkenmaskin eller med stavmikser, spe med melken til du får en fin, glatt og passe løs konsistens. Smak til blomkålkremen med salt og litt kajenne om du vil.

Den største stilken skrelles litt med en potetskreller, du blir kvitt det ytterste og mest trevlete laget. Del så «treet» i to, pensle det med litt solsikkeolje og krydre det med svart pepper, salt og hele fennikelfrø og anisfrø. Bak de to halve trærne skikkelig gylne og møre i ovnen på 200 grader. Det tar cirka 30 minutter avhengig av størrelsen.

Kutt av urtene fra potta, og tørk dem aller helst på lav temperatur i en såkalt sopptørker. Om du ikke har det, kan du tørke urtene i stekeovn på 40–50 grader til du kjenner at det ikke er noe væske igjen. Urtene knuses i en morter til et helt fint pulver, slik at det senere kan drysses på retten gjennom en tesil.

Smelt smøret til det begynner å bli lett brunet og dufter av karamell og nøtter. Tilsett så hakket kokt egg og kapersbær i smøret. Dette brukes som saus til retten.

Server blomkålstilkene med blomkålkrem, smørsaus og et dryss urtepulver.