fredag, 30 august 2019 07:53

Kommunevalg: Vi får ikke stryke "tullingene"

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Kommunevalg: Vi får ikke stryke "tullingene" Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ved kommunestyrevalget var det tidligere en vitkig del av demokratiet å kunne stryke kandidater fra valglistene. Dette satte Stortinget en stopper for i 2003.

Denne kraftige innskrenkningen i vår demokratiske frihet ble begrunnet med at strykningene gikk kraftigst ut over kvinner og innvandrere. Var dette et vikarierende motiv?

Mindre vekt ble det lagt på at valget kunne snu opp ned på partienes egne, tildels langvarige prosesser for å få fram en liste de selv mente tok "alle" hensyn. Denne listen hendte det flere enn en gang at folket i valg snudde helt om på. Trofaste partimedlemmer som partiene ville "forfremme" kunne dermed havne utenfor kommunestyret, mens folkekjære kandidater kunne fyke helt til topps.

Dette var demokrati i sin fulle bredde. La oss få denne ordningen tilbake. Men fortsatt har du muligheten til å endre på valglistene.

Slik endrer du på stemmeseddelen

* Dersom man ønsker å påvirke hvilke kandidater som blir valgt, kan man gi en personstemme til kandidatene man ønsker å gi personstemmetillegg.

* Det gjør man ved å sette et kryss i ruten ved navnet til kandidaten man ønsker å gi en personstemme til. Man kan gi personstemme til så mange kandidater man ønsker.

* Man kan også skrive kandidatnavn fra andre partier i et eget felt på stemmeseddelen. Dersom man gjør dette vil en såkalt listestemme bli overført til det andre partiet, noe som kan påvirke fordelingen av mandater i kommunestyret.

* Dersom man forhåndstemmer i en annen kommune enn sin hjemkommune, får man kun tildelt en stemmeseddel med de oppførte partiene som stiller til valg i din hjemkommune. Kandidatnavnene står ikke på denne listen, og man må selv skaffe stemmeseddel fra kommunen sin dersom man ønsker å påvirke listekandidatene.

(Kilde: Valgdirektoratet)

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent