torsdag, 25 april 2024 12:06

Nye Opel Grandland: Fra konsept til virkelighet

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Når Opel lanserer helt nye Grandland har den hentet mange av elementene som først ble vist på konseptbilen Experimental. Med en rekkevidde på opptil 700 kilometer er nye Grandland den første Opel-modellen som er basert på STLA Medium-plattformen.

En helt ny 3D-Vizor med opplyst Blitz-logo i sentrum, tar sammen med et lysende «OPEL» på bakluka Opel-design ett steg videre.

Godt lys er en viktig del av identiteten til Opel, og med Intelli-Lux Pixel HD sørger over 50.000 individuelle LED-elementer for klasseledende lys, perfekt for en mørk norsk vinter.

- Nye Grandland er en milepæl for Opel. Den er designet og utviklet i Rüsselsheim, og bygges i Eisenach. Den vil ta plass i det viktige C-SUV-segmentet, og vil sammen med nye Astra Electric og den kommende B-SUVen Frontera komplettere det elektriske modellutvalget til Opel i Norge, sier merkesjef for Opel hos Bertel O. Steen, Reidar Holtedahl.

Opptil 700 kilometer rekkevidde

STLA Medium-plattformen gir plass til et batteri på 98 kWh, noe som gir nye Opel Grandland en rekkevidde på opptil 700 kilometer.

For å kombinere komfort og sportslighet, er Grandland utstyrt med støtdempere som har frekvensselektiv demping (FSD). Det betyr at den har en sekundær hydraulisk krets i demperkammeret for mekanisk å tilpasse bevegelsen i forhold til frekvensen som demperen beveger seg i. Avhengig av situasjonen, veiforhold og kjørestil, gjør dette at du kan kombinere komfort ved ujevnt underlag, med stabilitet ved bremsing, gjennom svinger og ved høye hastigheter som på Autobahn. I tillegg er nye Opel Grandland selvsagt utstyrt med det nyeste innenfor førerstøttesystemer.

Større og smartere

Den nye STLA Medium-plattformen har gitt designerne muligheten til å utforme en helt ny og større Grandland sammenlignet med forgjengeren. Med målene på 465 / 190,5 / 166, er den 17,3 centimeter lenger, 1,9 centimeter høyere og 6,4 centimeter bredere – noe som gjør det til en svært romslig bil i C-SUV-segmentet.

Innvendig kan både fører og passasjerer nyte godt av at Grandland har vokst betydelig.

Interiørutformingen følger et horisontalt tema, med linjer som strekker seg over instrumentpanelet og inn i ventilasjonen som også er plassert i dørene. Dette bidrar til å skape en følelse av bredde og romslighet, mens den mer førerorienterte 16-tommers sentralskjermen og den høye midtkonsollen gir en sportslig følelse.

Opel fortsetter å sørge for å tilpasse den informasjonen som er nødvendig for føreren til enhver tid.Føreren får all nødvendig informasjon gjennom en kombinasjon av førerdisplay og et nytt head-up-display. Føreren kan også, manuelt eller automatisk, aktivere Pure-modus. Dette reduserer innholdet på førerdisplayet, head-up-displayet og hovedskjermen, noe som sikrer enda mindre distraksjon når man kjører om natten, eller i regn. Som alltid kan ofte brukte innstillinger som klimakontroll også betjenes intuitivt via fysiske knapper.

De kjente AGR-setene har i tillegg til uttrekkbar lårstøtte også justerbar sidestøtte, samt varme, ventilasjon og massasje for føreren. I baksetet kan passasjerene nyte godt av 20 millimeter mer benplass.

Rom til alt familien trenger

Nye Opel Grandland har selvsagt fokus på innvendig plass. En av de nye innovasjonene er en ny Pixel Box. Med et opplyst og gjennomsiktig glass er den trådløse smarttelefonladeren plassert slik at enheter kan lades mens de oppbevares trygt.

Totalt tilbyr den nye Grandland over 35 liter oppbevaringsrom i interiøret – fra Pixel Box og telefonlommene på ryggstøttene til forsetene, til det store oppbevaringsrommet under midtkonsollen som også rommer et 12V-uttak.

Akselavstanden på hele 278,4 centimeter, og en bratt vinkel på bakluken, gir svært god plass både til passasjerer og bagasje. Baksetene kan legges ned 40:20:40 med en total lastekapasitet på 1,641 liter.

Tar konseptet ut på veien

Konseptbilen Experimental ble vist på bilutstillingen i München høsten 2023, og nå finner vi mange av elementene i nye Opel Grandland.

Det mest åpenbare er den tredimensjonale Vizor-fronten. Den lysende logoen understreker kompasset som også er en viktig del av Experimental. Det henger selvsagt tett sammen med Pixel Matrix-lyktene som med totalt 51.200 LED-elementer sørger for enestående blendingsfritt lys, som gir et mye skarpere og mer helhetlig lysmønster.

Edge Light Technology gir også muligheten for den første integrasjonen av et lysende «OPEL» på bakluken – også det hentet fra konseptbilen.

Nye Opel Grandland er ventet til Norge mot slutten av året.

Lokal forhandler i Hønefoss finner du her

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent