annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

lørdag, 11 juli 2015 13:04

Ford ser om det er klart

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

For en bilsjåfør kan uoversiktlige veikryss være en nervepirrende opplevelse der de glir sakte fremover og anstrenger seg for å se og høre om det kommer biler fra høyre eller venstre. Se video her.

Nå lanserer Ford en ny kamerateknologi som kan se rundt svingen - selv om sjåføren ikke kan det – og reduserer dermed stress og faren for kollisjoner.

Det innovative frontkameraet er nå tilgjengelig som ekstrautstyr på nye Ford S-MAX og Galaxy og viser sjåføren et 180-graders bilde av området foran bilen med et videokamera i grillen. I et uoversiktlig kryss eller ved utkjøring fra en eiendom vil kameraet vise sjåføren kjøretøy, fotgjengere og syklister som nærmer seg fra begge sider.

- Vi har alle vært der, og det er ikke bare svært uoversiktlige kryss som kan være stressende og fare for sammenstøt. Noen ganger kan også problemet være hengende grener og tett buskas, sier Ronny Hause, som arbeider med sjåførassistansesystemer hos Ford Europa. - For mange vil også det å kjøre ut fra egen eiendom kunne være en utfordring. På samme måte som ryggekameraet vil frontkameraet være en av de teknologiene man vil spørre seg selv hvordan man har klart seg uten.

Denne teknologien, som Ford er først med i denne klassen, har et kamera i grillen som viser sjåføren et 180-graders oversiktsbilde over situasjonen i bilens 8-tommers berøringsskjerm. Sjåføren kan se trafikanter som kommer fra begge kanter og som vil passere foran kjøretøyet. Kameraet, som er kun 33 mm bredt, holdes rent med en spesialkonstruert spyler som aktiveres automatisk når bilens vindusviskere brukes.

- Fra soloppgang til solnedgang testet vi kameraet på alle typer veier, blant annet i byområder med store mengder syklister og fotgjengere, sier Hause. - Tunneler, smale passasjer og garasjer under alle lysforhold viste oss at teknologien virket som den skulle, selv med sterkt sollys rett inn i kameraet.

Flere Ford-modeller tilbyr også ryggekamera med det samme systemet Varsling av kryssende trafikk. Her brukes sensorer bak på bilen til å varsle sjåfører som rygger ut av en parkeringslomme at et annet kjøretøy snart vil krysse bak dem. Andre sjåførassistanseteknologier på nye S-MAX og Galaxy er:

Intelligent hastighetsbegrenser som overvåker fartsgrenseskiltene og tilpasser bilens hastighet til gjeldende fartsgrense. Dermed kan sjåføren slappe mer av bak rattet uten risiko for fartsbøter

Antikollisjonsassistent med fotgjengeroppdagelse, som både vil kunne hindre påkjørsel av fotgjengere og redusere alvorlighetsgraden av et sammenstøt dersom det skulle skje.

Blendingsfrie frontlykter med adaptive LED-lys som oppdager møtende trafikk og reduserer lys som kan blende samtidig som andre deler av veien gis optimal belysning

Frontkameraet vil også bli tilbudt på den nye SUV-modellen Ford Edge, som kommer til Europa senere i år.

 

Sist redigert torsdag, 16 juli 2015 08:20
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent