annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

onsdag, 05 august 2015 08:49

– Automatgir får feil service

Skrevet av Kjell M Kaasa
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Et automatgir som går i stykker kan koste 100 000 kroner. Et automatgir som går i stykker kan koste 100 000 kroner.

Stadig flere kjører bil med automatgir. I de fleste tilfeller er servicen på automatgirolje mangelfull eller helt fraværende, ifølge eksperter.

Nordmenn foretrekker å slippe kløtsjing. Første halvår i år hadde syv av ti solgte nye biler automatgir, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Andelen er fortsatt økende.

Men når bilene har gått langt nok, kan eieren sitte på en tikkende utgiftsbombe, advarer eksperter.

– I de fleste tilfeller vi har undersøkt er servicen på girkassen enten mangelfull eller helt fraværende. Resultatet blir at giroljen etter en tid er så forurenset at ikke fungerer som den skal, og det er fare for at hele girsystemet kan ødelegges. Et nytt kan koste helt opp mot 100 000 kroner, sier Terje Tjelland i Relekta AS.

Relekta er en stor leverandør av reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

– Verksteder gjør jobben etter hva de regner som standard prosedyre, men både prosedyren og utstyret som brukes er verken god nok til å få ut all oljen eller rense girsystemet. De fleste tapper bunnpannen og fyller på ny olje. Men da ligger fortsatt to tredjedeler av den gamle oljen igjen i det omfattende systemet som en automatgirkasse er, sier Tjelland.

Evigvarende?

Flere bilmerker har i flere år brukt begrepet ’’livstidsolje’’ på automatgirmodellene deres.

– Begrepsbruken har gjort at bileiere ikke har fått gode nok råd når bilen skal på service. Flere kjente bilmerker har riktignok etter hvert endret omtalen oljen som evigvarende til at den bør byttes etter 60 000 kilometer, men uten at giroljeskift er blitt med som en del av den faste servicen, sier Tjelland.

– Påstander om at automatoljen har evig liv skal man være svært skeptisk til. Å bytte girolje for hver 60 000. kilometer og få girkassen renset, er noe alle eiere av biler med automatgir bør gjøre, sier han.

En fullverdig service på automatgir krever spesialutstyr som kobles direkte på systemet, renser automatkassen og bytter ut all gammel olje.

– Et giroljeskift som gjøres på riktig måte koster 5000-6000 kroner. Det er nok en viktig grunn til at bilprodusenter ikke har automatoljeskift inne på sin standardservice. Da fremstår de som mer konkurransedyktige når en potensiell bilkjøper sjekker servicekostnader, sier han.

Giroljeskift kan likevel være anbefalt av bilmerkene, på lik linje med understellbehandling og airconditionsjekk, men da som en anbefalt ekstraservice.

– Det urettferdige her er at ansvaret skyves over på bileieren, som tror han eller hun får en fullverdig service. Og regningen for en ødelagt girkasse havner i praksis hos bilens andre eller tredje eier når bilen har gått 200 000-350 000 kilometer, sier Tjelland.

Ekstra utsatt

Det er særlig temperatursvingningene som reduserer levetiden. En automatgirkasse genererer mer varme enn en manuell girkasse.

– Oljen belastes hardere enn i en manuell girkasse. Temperaturen i automatgiroljen svinger fra kald til varm og til kald igjen, gang på gang. Om vinteren øker kondensnivået. Utvannet og uren olje kan skade elektroniske komponenter i girkassen, blant annet styreenheten, sier Daniel Nilsen i Automatgearservice i Bergen.

Spesialisten på automatgir anbefaler alltid å skifte for hver 60 000. kilometer. Å bytte all olje i girsystemet, kaller de ’’å flushe girkassen’’.

– Filteret i girkassen blir også byttet ved service. Noen girkasser har innvendig filter som ikke lar seg skifte. På disse modellene blir det desto viktigere å holde giroljen ren og pen så filteret ikke tetter seg, sier Nilsen.