fredag, 19 februar 2021 09:09

Ny bok om jobbrelasjoner: – Erna er min drømmeleser

Skrevet av NTB-Veronica Karlsen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
– Det handler om å bli glad i annerledeshet og ikke minst finne ut hva andre irriterer seg over ved deg også, sier arbeidslivsekspert Per Henrik Stenstrøm. Han slipper i disse dager selvhjelpsboken «Irriterende kolleger – slik takler du dem». – Det handler om å bli glad i annerledeshet og ikke minst finne ut hva andre irriterer seg over ved deg også, sier arbeidslivsekspert Per Henrik Stenstrøm. Han slipper i disse dager selvhjelpsboken «Irriterende kolleger – slik takler du dem». Foto: Magne Risnes

Det er en kjent sak. Ikke alle går like godt overens på jobb. Nå kommer foredragsholder og rådgiver Per Henrik Stenstrøm oss til unnsetning.

Stenstrøm slipper nemlig bok med den klingende tittelen «Irriterende kolleger – slik takler du dem», og her tar han opp arbeidslivets store utfordring: Hvordan få til en sømløs omgang med kollegaer som vi egentlig ikke forstår oss på.

Det er en mann som vet hva han snakker om som slipper boka. Stenstrøm lever av å holde foredrag om livet på jobben. Etter å ha besøkt hundrevis av norske bedrifter for å snakke om arbeidsmiljø, har han konkludert med at de irriterende kollegene kan deles inn i minst sju typer. Han opererer med begreper som Primadonnaen, Bedreviteren, Skrytepaven. Pessimisten, Gratispassasjeren, Superoptimisten og Motarbeideren.

Og du har sikkert møtt dem, du også. Det tror forfatteren at selv statsministeren har.

– Erna er min drømmeleser. Tenk deg den jobben hun har som leder av regjeringen. Hun må være balansekunstner for å få et så broket kollegium til å jobbe sammen – tross mange sprikende agendaer. Ellers passer boken til alle som har en jobb, og som vil bli mer bevisste på hva som skaper godt samarbeid på arbeidsplassen, sier han til NTB.

Irritasjon på hjemmekontoret

Som nevnt har Stenstrøm vært foredragsholder og rådgiver innenfor kommunikasjon og ledelse i mange år. Etter hvert satt han med så mange historier fra arbeidsplasser at det ikke var plass til dem i foredragene han holdt.

– Jeg forsto at erfaringen med irriterende kolleger måtte samles i en bok. Dessuten oppdaget jeg at det nesten ikke finnes bøker som belyser de brysomme forskjellene kolleger imellom. Det finnes mange lederbøker, men nesten ingen for medarbeidere, framholder han – og sier seg ikke inspirert av den svenske selvhjelpsboken «Omgitt av idioter». Boken, som deler mennesketyper opp i farger, ble en storselger uten like da den utkom på norsk i 2018.

– Men det er fantastisk at denne boken har solgt så godt. Det betyr at folk har stor interesse for å finne ut mer om «de andre». De som ikke er som deg og meg, mener Stenstrøm.

På grunn av den spesielle situasjonen vi er i nå, har Stenstrøm også inkludert et eget kapittel om Irriterende kolleger på hjemmekontoret, som i annerledesåret 2020 har blitt en del av hverdagen. Forfatteren tror hjemmekontoret i ulike former har kommet for å bli – også i årene som kommer.

Er heldig

Selv har han få irriterende kollegaer.

– Jeg er heldig som driver mitt eget firma og selv velger hvem jeg vil jobbe med. Før det jobbet jeg 30 år i mediebransjen og elsket det yrende livet og all kreativiteten. Mange av mine kolleger har blitt mine beste venner, men når jeg ser tilbake var jeg ikke alltid like flink til å bryne meg på mine motsatte kolleger. De som irriterte meg. Der gikk jeg glipp av mye, og er mer bevisst på det i dag. At jeg skal være mer nysgjerrig på alle som ikke er som meg, fremholder forfatteren. Som mener boken han har skrevet skal kunne brukes som en bruksanvisning i møte med folk som oppleves «motsatt» av deg selv.

– Du får slippe inn i hodet på kollegene som irriterer deg – og får se verden med deres øyne. For meg som forfatter har det vært helt fantastisk å innta Bedreviterens ståsted for å forstå hvorfor han er som han er. Jeg håper alle som leser boka oppdager at de fleste irriterende kollegene ikke er håpløse. Bare annerledes, og at de har mange gode kvaliteter.

Boken har flere budskap, og ikke minst dette: Som arbeidstaker er du faktisk bærer av et individuelt ansvar som handler om at du skal samarbeide best mulig på jobb.

Fantastiske kvaliteter

– Hvis mange nok på avdelingen leser boka, så vil man også få et felles språk for hva som irriterer oss og hvordan vi kan jobbe med de brysomme forskjellene, mener forfatteren – som selv absolutt har noen foretrukne typer blant de irriterende kollegene:

– Jeg liker best å jobbe med Primadonnaen, Skrytepaven og faktisk Pessimisten. De har alle fantastiske kvaliteter og er superviktige medarbeidere. Bare man klarer å låse dem opp og forstå dem.

De to mest utfordrende synes han er Bedreviteren og Gratispassasjeren. Men det er slett ikke håpløst, mener han – og svarer slik på hvilken respons han håper på fra oss lesere:

– Det er at noen forteller at de har snudd i synet på en irriterende kollega og kanskje blitt glad i vedkommende. Og at ledere og HR-representanter kan si at boka har bidratt til et bedre arbeidsmiljø.

Men dette er ikke noen manual i hvordan fikse på andre mennesker, understreker han:

– Boka inneholder mange eksempler fra norsk arbeidsliv som vil gi leseren noen aha-opplevelser. Men den som tror at dette er en verktøybok for å forandre andre mennesker, blir skuffet, sier Per Henrik Stenstrøm.