mandag, 28 juni 2021 11:39

Reven og den retthalede Grisungen fyller 25

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Det er 25 år siden Reven og den retthalede Grisungen så dagens lys gjennom boken Reddikhaien og andre fortellinger om Reven og Grisungen.

Senere har det kommet en rekke bøker om de to naive og eventyrlystne vennene. Bøkene er oversatt til en rekke språk og er totalt trykket i 235 000 eksemplarer; 80 000 bare i Kina! Bak suksessen står forfatter Norges mestselgende barnebokforfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Per Dybvig. Mange forbinder Rørvik med bøkene om Bukkene Bruse, som bare i Norge har solgt over en halv million eksemplarer.

For noen typer!

I bøkene blir leserne presentert for Dåsemikler, Fjompenisser, Julefuter, Vaffelfisker, Katalonske kjempegjøker og en og annen Ekspert. Og innretninger som konglesugere og tutomater. Historiene som fortelles er elleville, med appell til både barn og voksne. I alt er det utgitt 13 bøker om Reven og Grisungen. I disse dager foreligger samleutgaven Reven og Grisungen Sommerspesial med fortellingene Vaffelfisken og Kumatpakkene. Neste år kommer bok nr. 14, Grisaldo - som skal komme i god tid til Fotball-VM høsten 2022. Man kan ane hva som er tematikken her. Per Dybvig er i gang med fargerike illustrasjoner, som alltid skreddersydd til teksten.

Vel 117 000 bøker bare i Norge

Bøkene er oversatt til dansk, svensk, polsk, kinesisk og russisk. Oversetter Olga Drobot vant forøvrig en russisk litteraturpris for beste oversatte barnebok i fjor for Reddikhaien. Da ble boken kjøpt inn ekstra av bibliotekene etterpå. Snart er historiene om Reven og Grisungen også å finne på tysk. Hele serien er tilgjengelig som lydbøker hos Storytel - hvor de har en stor og trofast lytterskare. Forfatter Bjørn F. Rørvik har selv lest inn alle bøkene

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.