fredag, 13 september 2024 12:12

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) legger fram melding for grunnskolens 5. til 10. trinn. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) legger fram melding for grunnskolens 5. til 10. trinn. Foto: Lise Åserud / NTB

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Kunnskapsministeren la fredag fram stortingsmeldingen som tar for seg 5. til 10.-klasse.

«Alle» har vært enige om at skolen har blitt stillesittende og teoritung og at mange elever sliter med motivasjonen. Nordtun (Ap) lover å følge opp.

– Nå gjør vi viktige grep for å snu utviklingen. Vi legger vi til rette for at skolehverdagen skal bli mer praktisk, variert og aktiv slik at motivasjonen øker og elevene lærer mer, sier hun.

Valgfag og arbeidslivsfag

I stortingsmeldingen foreslås disse grepene:

  •  Innføre valgfag for de eldste barna i barneskolen, 5.–7. trinn. Disse skal være praktiske fag, tilpasset aldersgruppen.
  •  Det foreslås to timer i uken på ett årstrinn, skolene velger hvor timenes legges.
  •  Skoledagen skal ikke bli lenger. Det skal ikke innføres flere timer.
  •  Det blir obligatorisk for skolene å tilby arbeidslivsfag på ungdomsskolen.
  •  Vurdere å droppe ekstra fremmedspråkfag på ungdomsskolen.
  •  Noen skoler kan plukkes ut til å være pilotskoler som skal bidra til kompetanseutvikling, erfaringsdeling.
  •  Tydeliggjøre at skolene kan bruke 10 prosent av fag- og timefordelingene som de ønsker. Det gir åpning for å velge praktisk læring, fysisk aktivitet eller andre prioriteringer.
  •  Det innføres tiltakspakke for å forebygge fravær. Et nasjonalt system innføres for å få oversikt på alle trinn i grunnskolen.
  •  Rentekompensasjonsordningen videreføres. Ordningen ble innført i fjor, det ble lagt opp til en låneramme på 1 milliard kroner over åtte år. Det betyr at kommunene får dekket renten når de tar opp lån for å bygge sløydsaler, skolekjøkken eller kjøpe utstyr.
  •  Kommunene skal få tilskudd til egne skolemiljøteam som skal hjelpe skoler med størst utfordringer.

– Utdanningsforbundet vil ha nye nasjonale prøver

Et av de viktigste forslagene er å avvikle dagens nasjonale prøver i sin nåværende form, mener Utdanningsforbundet.

Forbundsleder Geir Røsvoll sier det er på tide å erkjenne at dagens prøver ikke fungerer etter hensikten.

– Prøvene har liten nytteverdi for lærerne i klasserommet, og de har gitt upålitelig informasjon til skoler, kommuner og nasjonale myndigheter, sier Røsvoll.

Utdanningsforbundet mener det nå må utvikles nye prøver som kan være et pedagogisk verktøy. Disse må støtte opp under undervisningen og elevenes læring i klasserommet, framhever Røsvoll.

Han gir uttrykk for å være halvfornøyd med jobben som Nordtun har gjort. Selv om han ønsker retningen i stortingsmeldingen velkommen, mener han en del gjenstår. Omkring halvparten av lærerne som underviser i praktiske og estetiske fag mangler kompetanse i fagene, påpeker han.

– Det må tas et krafttak for å utdanne flere lærere i praktiske og estetiske fag og støtten til innkjøp av utstyr må økes kraftig. Det regjeringen så langt har lagt på bordet av penger, er ikke tilstrekkelig, sier Røsvoll.

NTB