tirsdag, 04 september 2018 11:29

Slik blir du kvitt røyklukt

Skrevet av Robert Walmann
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Slik blir du kvitt røyklukt Foto-iStock

Det finnes maling som effektivt fjerner røyklukt fra huset ditt. – Å få det luktfritt er enklere enn mange tror, sier Christine Hagen Pettersen. Lukten av gammel tobakksrøyk er ikke bare skjemmende og plagsomt. Den kan også forårsake verditap på boligen din.

Meglere hos DNB Eiendom sier at mange snur i døra på visning når boligen stinker av røyk. De mener det er vanskelig å holde på visningsbesøket når det lukter røyk.

Gode råd

Kjerringråd mot vond lukt inne er mange. Alt fra å sette ut skåler med eddik og epleskiver – til rundvask med salmiakk. Men egentlig trenger du bare maling. Isolerende maling.


Maling som isolerer

− Denne malingen er konstruert slik at den blant annet kapsler inn lukt. Jeg tror mange vil ha nytte av den for å bli kvitt røyklukt, sier Christine Hagen Pettersen hos malingsprodusenten Beckers.


Mot vann og brann

Hun snakker om en hvit, helmatt grunning- og dekkmaling som er utstyrt med spesielle isolerende egenskaper. Til bruk innendørs.

 
− «Isolermaling» stopper også gjennomslag av brann-, sot- og vannskader. Den klarer også noen typer sprittusjer, sier hun, og legger til at overflatene må være vasket og tørre før malingen påføres.
 

Fjerner misfarging

Også Nordsjö vet at flekker fra brann- og vannskader kan være vanskelig å skjule. Spesielt gjennomslag fra nikotin er plagsomt på vegger og i tak. Derfor har de utviklet «Original Sperrehvit Isolerende». Det er en grunning og toppstrøksmaling ment til isolering av tak og vegger som er misfarget. Teknisk sjef hos Nordsjö, Per Myhre, forteller at malingen skal brukes på slette, rene flater.

− Malingen kan også brukes som selvstendig toppstrøk. Men du kan også male over den med ønsket farge, sier han.

Maling og vask

Er det lukt som er problemet, mener Myhre at vask og maling vil fungere.

− Dersom du vasker grundig og maler flatene på nytt med tradisjonell interiørmaling, vil gammel røyklukt forsvinne etter hvert, sier han.

Ikke glem interiøret

Per Lund Nielsen er rådgiver for malingsprodusenten Butinox. Han mener røyklukt også fester seg i interiøret i et rom.

− Skal man redusere røyklukten er det i tillegg til å male, nødvendig å rense gardiner, sofaer, puter og tepper slik at disse gjenstandene heller ikke avgir røyklukt, sier han.

Vask som virker

For å bli kvitt gjennomslag av nikotin i tak og vegger, anbefaler han å bruke Butinox Interiør Sperrende Maling.

− Husk at før malingen påføres må det vaskes. Jeg ville vasket overflatene med Butinox Interiørvask eller Tyrilin Panelrens. Det vil også bidra til redusert røyklukt, sier han.

Egen nikotinrens

Roger Fridheim hos Flügger mener lukt fjernes effektivt med sot- og nikotinvask.

− Jeg tipser gjerne om vår «Fluren 49 Sot- og Nikotinrens». Men vær nøye med å sjekke blandingsforholdet før bruk. Maler du over flatene etter vask, vil lukten forsvinne, sier han.