torsdag, 30 august 2018 09:38

Dette må du huske før du maler

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Dette må du huske før du maler Foto: iStock

Har du utsatt maling av hus og hytte på grunn av den solrike sommeren? Det er ikke for sent å finne fram malerkosten i høst. Men det er tre ting du må huske på.

Årets tropesommer har gjort at mange har valgt strandlivet foran oppussing av hus. Dessuten er ikke sommersola malingens beste venn, da sterk sol kan føre til bobler og skjolder i malingen.

– Mange ventet med å ta frem malingen da sola stekte på det meste i sommer. Så lenge man følger med på værmeldingen, kan man gjerne ta fatt på fasaden på huset eller hytta utover høsten, sier Marianne Fischer Paulsen, kategorisjef i Maxbo.

Som dugg for solen

Den tørre sommerluften erstattes av fuktigere luft om høsten, både om morgenen og kvelden.

– ­Det første du må huske på er å unngå dugg på malingen. Vent til sen formiddag før du maler, og avslutt malerabeidet før kvelden kommer. Dugg på maling som ikke er tørket, kan gi skjolder, sier Paulsen.

Malingens tørketid er angitt på malingspannet. Ved lang tørketid, må du avslutte malingen tidligere. Med en fuktmåler er du helt sikker på om panelet er klar til å males.

Sterk høstsol

Selv om ikke solen varmer like mye som på sommeren, kan solen være sterk nok til skade malingen, også om høsten.

– En generell regel er at du ikke skal male i sola. Dersom sola er sterk, maler du på veggen som befinner seg i skyggen. Sola kan gi bobler i malingen, som gjør at du fort må skrape og male på nytt, sier Paulsen.

Pass på frosten

Frost kan også bidra til at resultatet blir dårlig. Det er viktig å sjekke værmeldingen og passe på at gradestokken ikke beveger seg under null grader i perioden du maler.

– Dersom du maler i kaldt vær, kan du oppleve at malingen fryser før den blir tørr. Vannbaserte produkter bør man være ekstra forsiktig med, og mange produsenter har satt en nedre grense til omkring fem grader. Fordelene med vannbasert maling er at den blir fortere tørr, sier Paulsen fra Maxbo som har lansert den vannbaserte og selvrensende malingen Harmoni Max.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent