Oppdatert 14.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Ny bok: Norge taper 10 milliarder kroner på skattesmutthull

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen foreslår en pakke med tiltak for å bekjempe at selskaper flytter overskudd ut av landet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen foreslår en pakke med tiltak for å bekjempe at selskaper flytter overskudd ut av landet.

Nye tiltak for å bekjempe selskapers skatteplanlegging kan sikre Norge 10 milliarder kroner til fellesskapet, ifølge en ny bok.

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen og LO-rådgiver Marita Walberg mener politikerne ikke riktig vet hvordan man skal gripe an at selskaper sluser penger til skatteparadis, og at temaet preges av en matthet og apati.

Årlig flytter selskap kunstig overskudd ut av Norge og til lavskattland for 40 milliarder kroner, skriver de i boka «Rødt lys – Det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det». Marthinsen og Wangberg mener at nye tiltak vil kunne stenge muligheten og sikre Norge 10 milliarder kroner i skatteinntekter, ifølge VG og Klassekampen, som begge omtaler boken.

16 tiltak, inndelt i tre grupper, kan bidra til å bekjempe problemet, foreslår forfatterne.

En gruppe tiltak skal gjøre det vanskelig å flytte overskudd kunstig ut av landet. Blant annet foreslås å innføre kildeskatt på renter og royalty.

En annen gruppe tiltak tar i bruk det offentliges markedsmakt. For eksempel som å svarteliste for statlige investeringer.

Den tredje gruppen inneholder grep for å gi bedre kontroll, som ved å styrke Skatteetaten.

NTB